Architektura

Michail Riches vytváří energeticky účinné řadové ulice jako sociální bydlení v Norwichi

Michail Riches vytváří energeticky účinné řadové ulice jako sociální bydlení v Norwichi
Anonim

Michail Riches vytváří energeticky účinné řadové ulice jako sociální bydlení v Norwichi

Goldsmith Street je Passivhaus a systém sociálního bydlení s vysokou hustotou od Michaile Richese v anglickém Norwichi, který je zařazen do užšího výběru pro letošní Stirlingovu cenu.

Bydlení se nachází v blízkosti centra města a zahrnuje 105 řadových bytů navržených jako cenově dostupná alternativa bytových domů s vysokou hustotou.

Každý domov směřuje na jih, aby maximalizoval solární zisk, a je navržen Michailem Richesem s praktickými detaily, které zajišťují nízkou spotřebu energie.

„Naší prioritou bylo navrhnout pasivní solární schéma s cílem minimalizovat účty za palivo obyvatelům, “ vysvětlili zakladatelé studií Annalie Riches a David Mikhail. "Chtěli jsme také dát ulice zpět do oblasti Norwich, která je ztratila, " řekli Dezeenovi.

"Schéma je orientována na okna a obytné místnosti na jih, aby se co nejlépe využil zimní zisk a v létě je zastíněn."

Michail Riches vyhrál soutěž o návrh Goldsmith Street v roce 2008, s návrhem, který si představoval ulice spíše než bytové domy navržené mnoha dalšími účastníky.

Schéma zahrnuje sedm řadových bloků uspořádaných do čtyř řad, obsahujících celkem 45 domů a 60 bytů, na ploše menší než jeden hektar.

Zatímco počet bytů ve vývoji byl diktován krátkým, to bylo studiové přání vytvořit “pasivní sluneční schéma” to vedlo to k navrhování teras. Budovy musely být nízkopodlažní, aby se zabránilo zastínění.

Aby toho bylo dosaženo při dodržení požadované hustoty bydlení, vzal Michail Riches narážky z oblasti bydlení s vysokou hustotou zvané Zlatý trojúhelník - sousedství viktoriánských řadových domů pět minut od místa.

„Podívali jsme se na nedalekou oblíbenou památkovou zónu v Norwichi, která má terasovité ulice 14 metrů od sebe, což je výrazně méně než pokyny pro výhled, “ vysvětlil Michail Riches.

"Napodobováním tohoto uličního vzoru jsme dokázali získat mnohem více rodinných domů v systému, což odpovídalo místní potřebě bydlení. V rámci hranice místa jsme byli schopni spojit čtyři lineární východo-západní terasy kombinací strategií."

Stejně jako Zlatý trojúhelník jsou terasy umístěny 14 metrů od sebe a obsahují „neobvykle široké a mělké“ typy domů měřící osm metrů po šest. Všechny obytné pokoje směřují na jih, aby bylo zachováno soukromí.

Středem schématu prochází otevřená ulička, kterou vyvinula Michail Richesová jako společná společná zahrada a bezpečné hřiště pro děti. Na místě jsou také dvě další upravené hřiště.

Mnoho dalších klíčových podrobností Goldsmith Street bylo vyvinuto Mikhailem Richesem z praktických důvodů, aby se zajistilo, že schéma splňuje standard Passivhaus - mezinárodní standard energetické náročnosti, jehož cílem je dramaticky snížit požadavky na vytápění a chlazení prostor.

Každá zeď je tlustá více než 600 milimetrů a střechy jsou umístěny v 15 stupních, aby se maximalizoval zisk solární energie, přičemž se zajistí, že každá terasa neblokuje sluneční světlo z oken řady za sebou.

V celém schématu Mikhail Riches také začlenil bílé odhalení oken, které izoluje rámy oken a také slouží k roztažení odhalení - design, který pomáhá zlepšit světlo do interiérů a výhledů ven.

Okna jsou vybavena hliníkovými síťovinami, které zajišťují sluneční stínování.

K dalším úpravám tohoto schématu patří paleta materiálů z mléčně krémových hliněných cihel a černých lesklých dlaždic na střechách, které odrážejí stavební materiály, které se nacházejí v Norwichi, a zakřivené stěny v každém rohu, které zakrývají vnitřní schodiště a zároveň jemně vedou návštěvníky do ulic. .

Každý obchod s koši, plot a zahradní brána jsou zakázkové, vyrobené z galvanizované oceli potažené hliníkovou sítí a následně lakované stříkáním a pro každou obydlí jsou na úrovni ulice pro každého obydlí různé barevné dveře, které poskytují pocit vlastnictví.

Mikhail Riches je londýnské architektonické studio založené Annalie Riches a Davidem Mikhailem, kteří byli dříve řediteli praktik David Mikhail Architects a Riches Hawley Mikhail Architects.

Mezi další projekty ateliéru patří plány na druhou fázi regenerace panství Park Hill a domov ve východním Londýně, který je označován jako „velký dům, který byl spolu pleten“.