Anonim
Image

SERA rozšiřuje Portland Playhouse o budovu zabalenou do skla a spáleného dřeva

Americké studio SERA Architects opravilo 115 let starou církevní budovu a vytvořilo moderní přírůstek do domu neziskové divadelní společnosti v Oregonu.

Od roku 2008 provozuje Portland Playhouse z kdysi neobsazeného kostela v městské čtvrti King. V počátcích se skupina obešla se sedací soupravou a dalšími řešeními pro změnu směny.

Image

V roce 2011 se městská rada rozhodla, že kostel nelze použít jako divadlo, a účinně tam zastavit představení. Následovala jednání a město nakonec udělilo zvláštní povolení k užívání budovy.

Skupina divadelních umění nejen obnovila provoz, ale také zahájila projekt na zlepšení zařízení o rozloze 604 metrů čtverečních.

Image

"S bezpečným domem v ruce se Playhouse zavázal plán přeměnit zastaralou budovu na plně oddané divadlo, " uvedlo místní studio SERA Architects, který na projektu pracoval za výrazně snížený poplatek.

Architekti pro-bono spolupracovali s neziskovou organizací na určování programových potřeb, estetických preferencí a strategií růstu.

Image

Přišli s plánem vyžadujícím revizi budovy kostela a výstavbu malé přístavby pro zkoušky, komunitní schůzky a výrobu sad. Tým také navrhl venkovní komponentu pro budoucí fázi.

Přírůstek o rozloze 1 500 čtverečních stop (139 čtverečních metrů) dává divadelní společnosti moderní tvář. Prosklená stěna definuje přední nárys, poskytuje výhled do vzdušné víceúčelové místnosti a spojuje budovu s okolím.

Posuvné skleněné dveře umožňují, aby interiér tekl do venkovního dvora - okamžik, který pomáhá „symbolicky posílit spojení s komunitou“.

Jiné fasády jsou zabaleny do modřínového dřeva, které bylo spáleno za použití shou Sugi zákazu, starověké japonské techniky. Obložení z tmavého dřeva kontrastuje se světlem laděným exteriérem kostela.

„Budova vytváří dialog mezi jin-jangem mezi bíle malovaným kostelem, zatímco jasný vnitřní objem slouží jako příjemné prostředí pro zkoušky a společenská setkání, “ uvedlo studio.

Uvnitř nové struktury přispěl minimalistický design ke snížení nákladů při současném uspokojení funkčních potřeb a zajištění pohodlí. Nízko technologické a pasivní konstrukční prvky, jako jsou střešní okna, pomáhají snižovat spotřebu energie a účty za elektřinu.

Image

Vedle přístavby je kostel z roku 1904. Vnější stěny byly natřeny a střecha byla vyměněna.

K velkým změnám došlo v interiéru, kde se otevřely prostory podobné warrenům, aby se vytvořil lepší tok historickou budovou. Byly také nainstalovány nové topné, chladicí a elektrické systémy.

Image

Veřejné lobby dostalo novou pokladnu, koncesní prostory a genderově neutrální koupelny. Divadlo, které pojme až 90 osob, bylo navrženo jako vysoce flexibilní.

"Primární představení je navrženo jako divadlo černé skříňky, což umožňuje umělcům nakonfigurovat jeviště a sezení podle potřeby, " uvedl tým. "Zadní polovina budovy zahrnuje studio pro stavbu scény."

Image