Architektura

El Sindicato staví malé Casa Parásito na střeše v Ekvádoru

El Sindicato staví malé Casa Parásito na střeše v Ekvádoru
Anonim

El Sindicato staví malé Casa Parásito na střeše v Ekvádoru

Ekvádorské studio El Sindicato Arquitectura postavilo na Quito budově 12 metrů čtverečních parazitických struktur.

Casa Parásito, které se překládá jako dům parazitů, zaujímá malý prostor na střeše stávající budovy v sousedství hlavního města Ekvádoru v San Juan.

Dům, který se pomocí ocelových základů připevňuje k desce stávající stavby, zahrnuje koupelnu, kuchyň, postel, úložný prostor a prostor pro stravování, práci a socializaci, vše v rámci jeho stopy o rozloze 12 metrů čtverečních.

Stejně jako mnoho jiných parazitických bytů se spoléhá na podporu nebo služby na hostitelskou budovu.

„Casa Parásito je minimální designový objekt, který se zaměřuje na řešení základních potřeb bydlení pro osobu nebo mladý pár, “ uvedl El Sindicato Arquitectura v popisu projektu.

Studio si vybralo dřevěnou strukturu A-rámu, která umožňovala otevřený prostor uvnitř co nejlépe využít omezenou plochu. „Jeho koncepce vychází z hledání optimálního prostoru pro život podle činnosti, kterou provádíme, “ dodala.

V přízemí je pro různé aktivity přidělen obdélníkový otevřený prostor, na okrajích jsou uspořádány další funkce, jako je kuchyňská deska, koupelna, postel, úložný prostor a pracovní stůl. Postel je umístěna na vyvýšené plošině a vyplňuje sedlovou loft nad ní.

„Úžitkové prostory sousedící s pravoúhlým jádrem jsou uvnitř trojúhelníků a kosočtverců, “ pokračovalo studio. "Tyto geometrie, kromě toho, že obsahují vlastní činnost, nabízejí stabilitu celé struktuře."

Severní fasádu vyplňuje velké trojúhelníkové okno, které umožňuje dostatek přirozeného světla dovnitř a výhledy na okolní město, jakož i na sopky Cotacachi, Imbabura, Mojanda a Cayambe.

Matné sklo mezitím stojí před jižní fasádou, aby nabídlo osvětlení a větrání, při zachování soukromí obyvatel sousedů. Východní a západní strana, která je celoročně vystavena přímému slunečnímu záření, je zabalena do ocelových panelů, které blokují přímé sluneční světlo.

Uvnitř jsou stěny a podlahy lemovány deskou Oriented strand (OSB). Studio zanechalo mezi centrem dřeva a kovovou strukturou mezeru 12 centimetrů, která je jako izolační materiál vyplněna kokosovým vláknem.

Zařízení je udržováno jednoduché a řídké, včetně dřevěného rozkládacího stolu a malého jídelního stolu a židlí.

El Sindicato Arquitectura hodlá Casa Parásito poskytnout příklad pro budoucí vývoj.

"Ačkoli je možné stavět projekt na městských nebo venkovských pozemcích bez existujících staveb, v ideálním případě by jeho výstavba měla probíhat na nevyužitých střechách městských úprav, které jsou strukturálně zdravé, " uvedl tým.

„Budovy, kde je možné se napojit na stávající vodovodní, odpadní a elektrické sítě, “ dodala. "Tímto způsobem můžeme přispět k zahuštění města z velmi malého měřítka, s minimem ekonomických investic a využití zdrojů, a také přispět k ochraně architektonického dědictví."

Projekt navazuje na řadu dalších parazitických struktur, jejichž příklady zahrnují experimentální bydlení pro bezdomovce a dřevěnou chatu ve tvaru domu připevněnou ke straně hotelu.