Anonim
Image

Bílé betonové žaluzie přední brazilské univerzity budovy

Tato nová budova univerzitního kampusu v severní Brazílii prochází krytá ulice, kterou navrhli Rede Arquitetos, Croquis Projetos a Neudson Braga.

Budova rozšiřuje školní areál Universidade Federal do Ceará (UFC) v brazilském městě Crateús o učebny, laboratoře, kanceláře a flexibilní prostory. Je to druhá struktura postavená na novém kampusu a je součástí většího vývojového schématu pro UFC.

Na návrhu spolupracovaly tři architektonická studia. Tým tvořil architekt Neudson Braga s firmami Rede Arquitectos a Custodio Santos Arquitetura, dříve známý jako Croquis Projectos.

Mnoho aspektů designu bylo řízeno suchým klimatem v regionu. Tým použil několik strategií, které pomohly udržet budovu v chladu, včetně použití bílého betonu do exteriéru, velkých otočných rolniček na fasádě a screeningu určitých oblastí pomocí vzorovaných betonových bloků pro zlepšení proudění vzduchu.

Image

Centrální páteř, která prochází budovou, pomáhá studentům, fakultám a zaměstnancům pohybovat se, aniž by museli jít ven. Prostor prostý sloupu byl dosažen rozpětí nosníků z lehké oceli mezi každou polovinou budovy.

"Struktura křídel je z vyztuženého betonu a oceli v krytí střední dutiny a modulu koexistence, aniž by pilíře přerušovaly vnitřní cestu, " uvedl tým v popisu projektu.

Koncepčně architekti spojili dva „vzdělávací svazky“ s prostorem mezi nimi. Oba bloky tvoří tvar psího stehna obsahující bloky učebny uspořádané podél dvou sad paralelních chodeb, které se protínají v nepravidelném úhlu.

Místem setkávání těchto svazků je prostor s dvojitou výškou, vedle krytého shromažďovacího prostoru se nachází studentské vybavení jako kavárna a tiskárna. Podle projektového týmu se tato oblast „obrací k vnější straně budovy, s programem bez definovaného použití“.

Otevřená schodiště vedou do vyšší úrovně, kde cirkulační mezipatra a mosty poskytují přístup do více učeben a kanceláří.

Učebny a další spuštěné programové prostory jsou umístěny zpět od okraje budovy, aby nedošlo k oslnění a přehřátí v interiérech. Fasádu tvoří betonové odstíny s dvojitou výškou, které pod různými úhly tvoří skrytí mechanického vybavení budovy.

V oblastech, které mají okna přímo do venku, architekti omezili velikost otvorů a spíše vytvářeli malé děrované otvory, než aby používali velké rozlohy skla.

Ve většině prostor je ponechán bílý beton, primární materiál budovy. V celé budově je k dispozici jednoduché a funkční zařízení, vedle květináčů a malých zahrad, které poskytují vegetaci i uvnitř.

Image