Anonim
Image

HASA Architects převádí opuštěné skleníky do prostoru událostí v londýnské Highgate

Panely z překližky z břízy tvoří příčky, platformy a nábytek uvnitř těchto skleníků v bývalém zahradním centru v severním Londýně, které místní organizace HASA Architects přeměnila na akce a výstavní prostor.

Šest skleníků, které se nacházely na mírně svažitém stanovišti, kdysi tvořilo součást zahradního centra Capital Gardens v Highgate Bowl. Koupil jej vývojář Omved International s cílem převést místo do luxusních domů, ale místní obyvatelé protestovali a rada později plány odmítla.

O několik let později byli na palubu uvedeni architekti HASA, aby přeměnili opuštěné zahradnické budovy na prostor událostí o velikosti 320 metrů čtverečních, který má naprogramovat Omved Gardens, který nyní provozuje komunitní zahradu.

"Je navržen tak, aby měl životnost 10 let, " řekl spoluzakladatel studia Mark Stevens Dezeenovi. "Byl to otevřený brief s konceptem znovuzrození, opětovného použití a omlazení."

„Projekt, inspirovaný rámem a konstrukcí původní budovy, zkoumá možnosti tohoto zapomenutého kusu města tím, že jej znovu využívá v řadě zásahů v malém měřítku, “ doplnil studio v prohlášení.

Desky z březové překližky upravené v bílém oleji Osmo se používají k vytváření plošin, truhlářství a zdí pro prostor, jakož i posuvných dveří, přičemž byly obnoveny původní kovové rámy a zasklení konstrukcí.

Překližka zčásti slouží k zajištění vzdálenosti mezi návštěvníky a křehkým zasklením. Nízké úrovně stěn obklopují obvod každé ze struktur, spojují podlahy vyrobené ze stejného materiálu.

„Povrchová vrstva překližky v designu vytváří složenou krajinu, která je inspirována konstrukcí rámu a panelu původní struktury, “ uvedl tým, kterému předsedá Stevens a spoluzakladatelka Charlotte Harris.

„Použití jednoho materiálu v celém průběhu vytváří kontinuitu a posiluje spojení mezi jednotlivými zátokami, zatímco světlý tón povrchové úpravy překližky nabízí jemný kontrast proti skleníku a krajině, “ dodali.

"Pro zajištění kontrastu je použití tmavé povrchové úpravy aplikováno na existující strukturu a vytváří rozdíl mezi starým a novým."

Dokončení projektu trvalo šest týdnů a bylo dokončeno v květnu letošního roku, včas na zahájení výstavy Chelsea Flower Show.

Překližkové prvky byly vyrobeny mimo místo za použití počítačově číslicově řízených (CNC) řezacích služeb a smontovány na místě po dobu 10 dnů. Jakmile byl na panely aplikován bílý olej Osmo, vytvořil se jednotný vzhled a poskytla ochrana.

Ochranný film byl také aplikován na skleněnou strukturu, která byla obnovena jako součást procesu přeměny.