Anonim
Image

Ústředí EU obsahuje skleněnou krabici obsahující zaoblenou zářící „lucernu“

Evropská unie se stěhuje do nového sídla v Bruselu, které má obrovské skleněné atrium obklopující vypouklou lucernu podobnou strukturu.

Image

Belgické architektonické studio Samyn a partneři pracovali společně s italskou firmou Studio Valle a britskými inženýry Buro Happoldem na vytvoření zařízení.

Byl vyvinut v reakci na potřebu zvýšení kapacity na zasedání Evropské rady a Rady Evropské unie po zavedení nových členských států v roce 2004.

Image

Belgický stát nabídl EU blok bývalého Rezidenčního paláce - známý také jako budova Europa - jako náhradu za budovu Justus Lipsius, která byla navržena jako domov pro obec v 80. letech, kdy měla unie jen 12 členů.

Image

Nové sídlo sousedí s prvním domovem a je s ním spojeno párem lávek. Jeho konstrukce byla omezena polohou místa nad sítí silničních a železničních tunelů, což znamená, že byla vyžadována relativně lehká konstrukce.

Image

Původní fasády, vstupy a centrální chodba v přízemí jsou chráněny seznamem památek, a proto byly zachovány, přičemž nový přírůstek zaplnil mezeru ve stávajícím plánu ve tvaru písmene L.

To, co bylo dříve venkovním prostorem v zadní části bloku, je nyní ohraničeno prosklenými závěsy. Za těmito jemnými povrchy se vynořuje vydutý objem obsahující eliptické místnosti s různými rozměry.

"Tato vnější oblast je přeměněna na skleněné atrium chránící před městským prachem, " uvedli Samyn a partneři. "Pokrývá hlavní vchod i nový svazek ve tvaru lucerny zahrnující konferenční místnosti."

Image

Průhledné stěny, které se obepínají kolem nového severovýchodního rohu budovy, obsahují mozaiku 3 750 recyklovaných dřevěných okenních rámů získaných z renovačních nebo demoličních míst v celé Evropě.

„Tato nová fasáda bude praktickým i filozofickým prohlášením o opětovném použití těchto tradičních stavebních prvků a vyjadřuje evropskou rozmanitost kultur, “ uvedli architekti.

Image

Další vnitřní vrstva zasklení vytváří izolační nárazník ke zlepšení tepelného výkonu budovy a ke snížení dopadu hluku ze sousední silnice.

Za svítání a za soumraku osvětluje nízkoenergetické LED osvětlení formu zakřivené vnitřní struktury a vytváří maják viditelný z okolního okolí.

Image

Na svých 11 obsazených podlažích se půdorys zakřivené konstrukce zvětšuje nebo zmenšuje, aby odpovídal prostorovým požadavkům jeho programu. Největší konferenční prostor v pátém patře pojme 250 osob a menší zasedací místnosti se nacházejí ve třetím a sedmém podlaží.

Image

V horním patře je umístěna jídelna pro 50 osob, v devátém patře je další jídelní prostor s větší kapacitou. Navzdory různým podlahovým oblastem různých úrovní má struktura symetrický profil s jednotnou hlavní osou.

Image

Baldachýn pokrývající staré i nové části střechy budovy podporuje řadu fotovoltaických panelů, které pomáhají zvyšovat její ekologické pověsti.

Podlahy, stropy, dveře a výtahové šachty v celé budově mají vlysy a koberce s pestrobarevnými blokovými vzory belgického umělce Georges Meurant.

Renovace a rozšíření stávající budovy poskytuje prostor pro schůzky, summity a konference, stejně jako prostory pro předsednictví, další vůdce, delegáty, generálního tajemníka Rady a tisk.

Stávající budova byla součástí luxusního bytového komplexu navrženého švýcarským architektem Michelem Polakem a dokončeným v roce 1927. Po druhé světové válce jej belgická vláda koupila a přeměnila blok A ve tvaru L pro použití jako kanceláře.

Image

Dokončení nového sídla EU bylo původně naplánováno na rok 2012, ale došlo k několika zpožděním. První setkání proběhne v lednu 2017.

Image