Anonim
Image

Zčernalá dřevěná kabina Lunda Hagema navržená tak, aby vydržela norské drsné zimy

Studio Oslo Lund Hagem dokončilo rekreační chatu v norském lyžařském středisku, kde bylo zčernalé dřevo a betonové vyvýšeniny, které ho chrání před zimním počasím.

Tato nemovitost se nachází v letovisku Geilo, 982 metrů nad mořem, na místě, které poskytuje svým majitelům panoramatický výhled na údolí Geilo.

Jeho vysoká nadmořská výška znamená, že kabina je vystavena silnému zimnímu počasí a silnému sněžení, takže v průběhu roku je přístupná pouze pomocí lyží nebo sněžného skútru.

Naštěstí je Lund Hagem zvyklý vytvářet domy v extrémních lokalitách, když předtím dokončil chůdový altán na okraji skalnatého ostrova a malý rekreační dům zaklíněný proti straně útesu.

Image

Kabina Geilo zahrnuje hlavní obydlí s penzionem a garáží, které jsou spojeny souvislou sedlovou střechou a uspořádány do plánu ve tvaru U kolem chráněného nádvoří.

„Toto nádvoří orientované na jih umožňuje nízké zimní slunce vstoupit během dne, “ uvedli architekti. "Vnější geometrii tvoří důležité pohledy a přizpůsobení se krajině."

Nízko položená struktura je částečně zapuštěna do boku kopce, aby byla chráněna před povětrnostními vlivy. V zimě je téměř úplně pokryt sněhem.

Image

Opěrné zdi a povrchy, které směřují do krajiny a mohly by být vystaveny unášenému sněhu, jsou vytvořeny z exponovaného betonu označeného černou barvou.

Tón betonu odpovídá tmavému mořenému dříví použitému na zbývajících fasádách, což poukazuje na významnost tradičních budov v regionu.

Image

V dalším úsilí o vytvoření kontinuity napříč fasádami svislé švy betonových povrchů ve tvaru desky odrážejí šířku dřevěného obkladu.

Uvnitř budovy vytvářejí černé betonové podlahy a obložení z tmavého dubu intimní a útulný pocit. Kromě hlavních oken vede dlouhý světlík na vrcholu šikmého stropu přirozené světlo do obytných prostor.

Image

„Tmavý tón umožňuje přírodě přibližovat se a vytváří temnotu, která kontrastuje s bílou zimní krajinou, “ uvedli architekti.

Hlavní kabina má obytný prostor rozdělený na úrovni, s kuchyní a jídelním koutem, který sestupuje dolů, aby se spojil s obývací částí, kde visutý krb poskytuje výraznou funkci.

Image