Anonim
Image

Šindel-oblečená škola od (Se) arch. Architekten je postavena kolem dlážděného nádvoří

Architektonický ateliér ve Stuttgartu (Se) arch Architekten dokončil v německém městě Tübingen školní a pečovatelské centrum s fasádami z cedrového šindele a dlážděným vstupním nádvořím.

Image

Vzdělávací středisko se nachází v zalesněné oblasti na břehu řeky Neckar, ze které je vidět městský hrad a staré město přes vodu. Zahrnuje mateřskou školu a základní školu poskytující mimoškolní péči.

Image

(Se) arch Architekten odkazoval na rozptýlené uspořádání existujících budov sousedících s místem při vývoji dvojice volně stojících, ale vzájemně propojených struktur, které jsou umístěny na obou stranách nádvoří.

Image

Jednopatrová mateřská školka a dvoupodlažní základní škola mají čtvercové půdorysy a pyramidové střechy s přesazenými vrcholy, které jim propůjčují fazetovanou kvalitu drahokamů.

Image

„Dva solitéry podobné pavilonu vytvářejí vysokou propustnost ve vnějším prostoru díky jejich otevřenému uspořádání, “ uvedli architekti. "Výsledkem je školní krajina, jejímž prostřednictvím se co nejvíce zachovávají důležité cesty a perspektivy."

Rozdělením zařízení do dvou odlišných jednotek se architekti snažili vytvořit struktury v měřítku, které je vhodné pro děti.

Cedrové šindele používané k oděvu celého exteriéru budovy mateřské školy a horního podlaží školy dodávají texturu, která odkazuje na přirozené prostředí a bude střídat stříbřitý odstín, který doplní kov a beton použitý jinde.

Mezi dvěma pavilony, ve kterých je umístěno školské a pečovatelské centrum, dlážděné náměstí obklopené betonovou přístřeší pomáhá dětem a návštěvníkům vést ke vstupům na obou stranách.

Image

Čtvercový vrchlík je podepřen štíhlými kovovými sloupy a poskytuje chráněnou cirkulaci s integrovaným osvětlením kolem okrajů venkovního prostoru.

Vstup do školky vede do víceúčelového prostoru s háčky na kabáty a úložištěm, které je osvětleno shora čtvercovým světlíkem.

Image

Kancelář je umístěna na jedné straně vstupního prostoru, zatímco tři hlavní místnosti směrem k zadní části budovy se dívají na hrací plochu začleněnou mezi stromy.

Image

Vstup do základní školy vede do otevřeného přízemí s multifunkčním prostorem, kavárnou a knihovnou.

Účelem těchto prostor je nabídnout místa pro schůzky a interakce s intimnějšími učebnami umístěnými v horním patře.

Image

V jádru budovy je cirkulační prostor představovaný stupňovitým betonovým soklem spojeným se sadou betonových schodů, která stoupá k jasnému otevřenému přistání.

Image

Světlík na vrcholu střechy této budovy nasměruje přirozené světlo dolů středním otvorem na úrovně níže.

Image