Anonim

Dřevěné vazníky vzorují stěny prefabrikované sportovní haly od Floriana Fischera a Haralda Fuchshubera

Tato prefabrikovaná dřevěná sportovní hala má podobu kůlny, která odkazuje na podobu a významnost lidových zemědělských budov v horním Bavorsku v Německu.

Architekt Florian Fischer a inženýr Harald Fuchshuber byli pověřeni, aby budovu vytvořili místním sportovním klubem SV Haiming, který dříve využíval mnohem menší školní halu v obci Haiming pro trénink fotbalu a volejbalu.

Image

Nové zařízení se nachází na okraji obce a poskytuje vyhrazenou halu s požadovanou světlou výškou 7, 5 metru.

Image

Vzhledem k otevřenému stručnému výkladu formuláře, jak chtěli, ale požádalo o poskytnutí cenově dostupného řešení, se designérský tým inspiroval jednoduchou výstavbou zemědělských budov a skladů.

"Na jedné straně jsme se snažili respektovat kontext a jeho historii a na druhé straně jsme chtěli splnit výslovné přání postavit sportovní halu co nejlevněji, " řekl Fischer Dezeenovi.

Požadavek na udržení nízkých nákladů vedl projektový tým k prozkoumání typu dřevěné konstrukce, která se obvykle nepoužívá pro veřejné budovy.

Image

Používali vazníky gang-nail, které se vytvářejí pomocí ozubených kovových desek pro spojení dřevěných trámů. Výsledné rámy jsou levné a přímé na výrobu a obvykle se používají k výstavbě prefabrikovaných průmyslových budov.

"S velkou radostí, ale zároveň s extrémní disciplínou, jsme hledali možnosti, jak podkopat standardy společné sportovní haly, " řekl Fischer.

"Konstrukčně, ale také na architektonické a formální úrovni se zdá, že hala je převzata z katalogu místních dřevařských a prefabrikovaných továren."

Rozsáhlé využití dřeva a šikmé střechy pomáhá sportovní hale Haiming vypadat z dálky jako jedna z mnoha zemědělských stodolek v celém regionu.

Při bližším zkoumání, propracovanější zpracování materiálů a pozornost k detailům, jako je řada tenkých diagonálních sloupků podporujících převislé střechy ve veřejné funkci budovy.

V rámci sportovní haly se architekti snažili vytvořit prostor „, který se cítí hrdinsky, ale také velmi funkčně a uvolněně“. Toho je dosaženo oslavou struktury a zajištěním odpovídající kvality světla.

Zvýšení konstrukce je zvláště patrné na severní stěně, kde průsvitné polykarbonátové panely umožňují difuznímu světlu vstupovat do prostoru a tvoří osvětlené pozadí dřevěné konstrukce.

V některých částech budovy jsou části rámu, které se zdají strukturální, ve skutečnosti dekorativní a jsou zavedeny, aby poskytovaly konzistentní estetické ošetření v celém interiéru haly.

Například jižní stěna má výztužný betonový nosník nesený tlustými sloupy, nad nimiž dřevěná mřížka skrývá několik ocelových sloupů, ale je do značné míry strukturálně nadbytečná.

Image

Hrubé materiály a jednoduché detaily včetně podlahových krytin, stěn z tvárnic a dřevěných obložení používaných v interiérech zdůrazňují odolnost zařízení a jeho utilitární funkci.

Image