Anonim
Image

Studio Wet přidává zakřivené rozšíření s žebrovanými detaily do domu z 50. let v Seville

Toto rozšíření do domu v Seville bylo navrženo místními architekty Studio Wet a má zaoblené rohy a žebrované detaily, aby vytvořilo velký obývací pokoj a kuchyň sousedící se zahradou.

Studio Wet navrhlo dvoupodlažní přístavbu pro rezidenci v Castilleja de la Cuesta - město na okraji španělského města. Postavený v 50. letech minulého století jako součást projektu sociálního bydlení, existující nemovitost představovala malé pokoje, ale velkorysou zahradu.

Architekti Jose Gómez Mora a Daniel Montes byli osloveni majiteli, pár se chystal odejít do důchodu, kteří chtěli nahradit stávající špatně vybudovanou přístavbu. Požádali, aby nový přírůstek vytvořil velký obývací prostor s lepším napojením na jejich zahradu.

S cílem poskytnout kontrast mezi starou a novou, architekti zaokrouhlili zdi, kde se rozšíření dotýká stávající budovy.

„Náš návrh respektuje osobnost a kontext stávající budovy, což znamená, že se vyhýbáme úpravám její původní struktury a vnější estetiky, a místo toho vylepšujeme stávající budovu úpravou zcela jiného jazyka pro návrh rozšíření, “ řekl Gómez Mora Dezeenovi.

„Prostřednictvím dozvuku křivek získáme vizuální koherenci jak pro nás, tak pro klienta, “ dodal. "Jednoduše řečeno, křivky pomáhají označovat nové prvky a mezery."

Image

Aby se udrželi v napjatém rozpočtu, architekti upravili tradiční metody tak, aby vytvořili dodatek pro Casa Lissen. Stejně jako stávající budova je vyrobena z betonových sloupů, trámů a desek s cihlovými nosnými stěnami omítanými maltou.

Abychom však přidali moderní estetiku, zůstává podlahová deska mezi dvěma úrovněmi vystavena na vnější straně, zatímco malty pokrývá zbytek stěn. Žebrované detaily na vnější straně pokračují v motivu křivky a maskují nedokonalosti v maltové úpravě.

"Dokonalá křivka je ve skutečnosti obtížné vytvořit pomocí technik, které jsme měli kvůli rozpočtu a konstrukčním omezením jižního Španělska, " řekl Gómez Mora. "Při použití menších křivek na fasádě, žebrovaných detailech, tyto nedokonalosti zmizely, nebo jsou alespoň méně viditelné."

V přízemí malá kuchyň zabírá jeden zakřivený objem, zatímco otevřená obývací a jídelna je umístěna v zadní straně směrem do zahrady s velkými prosklenými dveřmi, které se na ni otevírají.

Dvě ložnice, stejné velikosti a tvaru, zaujímají horní úroveň rozšíření a mají prosklené dveře, které se otevírají na terasu ohraničenou bílými zábradlími se sekcemi ve tvaru U.

Architekti také rekonfigurovali a zrekonstruovali stávající nemovitost, vytvořili knihovnu a studii v přízemí a velkou hlavní ložnici v prvním patře.

Pokračovali v motivu a nahradili stávající zdi novými zakřivenými. Dřevěné schodiště vrcholí zakřivené světlo, zatímco koupelna v prvním patře má novou zaoblenou zeď.

"Při velmi malých změnách v rozvržení získáme jiný interiér, kde prostory, které byly úplně zkreslené, také trpí křivkami, zejména schodišťovou halou, i když se to může stát pouze v zavěšených stropech, " řekl Gomez Mora.

V celém objektu se používají jednoduché monochromatické povrchové úpravy, včetně černých okenních rámů, bílých stěn a tmavě šedé obklady na podlahách. Koupelny jsou obloženy bílými dlaždicemi.