Anonim

Dřevěná a skleněná vila od VVKH Architecten je zasazena do písečné duny

Zčernalé fasády tohoto domu zasazené do pobřežní přírodní rezervace poblíž Haagu jsou přerušeny pečlivě umístěnými otvory, které ohraničují výhledy na okolní les.

Image

Villa Meijendel má svůj název od přírodní rezervace, ve které se nachází, kde se les setkává s údolím dun. Dům, navržený místním ateliérem VVKH Architecten, je postaven z betonu a zasazen do strany písečného svahu.

Image

Účelem návrhu budovy je vytvořit dialog s okolím, a to jak způsobem, jakým forma a materiály zapadají do krajiny, tak i použitím skla, které poskytuje výhled ven a dovnitř domu.

Image

"Villa Meijendel je fascinující artefakt, druh dřevěné lesní chaty plně integrované do krajiny a se silným spojením mezi vnitřními prostory a bezprostředním okolím, " uvedli architekti.

Geometrická struktura boxy je zcela obložena zuhelnatěným dřevem a vytváří texturovaný černý povrch, který se liší podle toho, jak na něj dopadá sluneční světlo. Vnější povrch, inspirovaný starou japonskou technikou shou Sugi zákazu, také pomáhá chránit dřevo.

Image

„Někdy je dům téměř neviditelný proti temnému okraji lesa, jindy se třpytí na slunci kvůli třpytivému zuhelnatělému dřevu, “ řekli architekti, „jako takové tvoří pozadí pro hru stínů kmenů stromů a větví. Vila se skrývá a odhaluje v krajině. ““

Image

Nemovitost má svůj vchod na střední úrovni, kde se nachází kancelář a dvě ložnice. Schody vystoupají do otevřené kuchyně a obývacího prostoru a klesají do hlavní ložnice a tělocvičny.

Aby byly splněny předpisy stanovující maximální rozměry, které by mohla nemovitost na tomto citlivém místě obsadit, jsou garáž a technická místnost umístěny v suterénní úrovni integrované do duny.

Nepravidelný tvar duny se odráží v měnící se výšce střechy budovy, která odpovídá požadavkům interního programu a uspořádání různých úrovní dělení.

Výsledkem stupňovité konfigurace je řada prostorů s různými vztahy k okolí. Okna a otvory jsou dimenzovány a rozmístěny tak, aby zajistily optimální výhled a přirozené světlo, přičemž poskytují soukromí tam, kde je to potřeba.

V obývacím pokoji je rohové okno v plné výšce, které se dívá ven skrz stromy směrem k údolí duny.

Spodní okno směřující dozadu a velká prosklená plocha lemující sousední oblast cirkulace s dvojitou výškou směřují ven do lesa. Na druhém konci prvního patra vedou z kuchyně na terasu posuvné skleněné dveře.

Image

Hlavní apartmá a posilovna jsou lemovány prosklenou stěnou, která má výhled do zahrady a na bazén. K zakrytí těchto prostorů lze použít sklopnou obrazovku s vertikálními dřevěnými lamelami, přičemž stále umožňuje částečný výhled ven přes mezery mezi dřevěnými kmeny.

Paleta materiálu - beton, ocel a eloxovaný hliník - byla vybrána jako doplněk tónů a textur okolního prostředí. Každý materiál je aplikován v surové, neošetřené formě.

Image