Anonim
Image

Coop Himmelb (l) au kombinuje ploché a zakřivené formy v obrovském uměleckém komplexu Shenzhen

Trojúhelníkové stránky z kamene a třpytivého skla poskytují nepravidelnou formu výstavy Muzea současného umění a plánování Coop Coop Himmelb (l) au, která je nyní v Shenzhenu kompletní.

Image

Rakouské studio pod vedením architekta Wolfa D Prixa navrhlo dvojici muzeí známých jako MOCAPE pro novou budoucí kulturní oblast města v jihovýchodní Číně.

V roce 2007 firma vyhrála soutěž o sedmipodlažní komplex o rozloze 80 000 metrů čtverečních - ale projekt přinesl novinky v roce 2015, kdy společnost Prix odhalila, že ji stavěli roboti.

Budova se skládá ze dvou nepravidelných svazků, které stojí na vrcholu velkého pódia a jsou odděleny atriem, což muzeím odděluje dosud propojený výstavní prostor.

Tato sdílená úroveň pódia zvyšuje bloky 10 metrů nad zemí a je zamýšlena jako sjednocující prvek se sousedními budovami, které jsou také vyvýšeny nad přirozený terén.

Image

Plánovací výstava je umístěna v svazku s přímočarými podlahami, které jsou od sebe otočeny, zatímco Muzeum současného umění sídlí v jednodušším objemu boxy.

Celá struktura je pokryta kousky bledého kamene a reflexního izolačního skla, které poskytuje výhledy na město a přináší světlo do galerií.

Rampy a eskalátory vedou návštěvníky do srdce komplexu, kde náměstí spojuje výstavní prostory se společným multifunkčním sálem, hledišti a knihovnou.

„Obě muzea jsou navržena jako samostatné entity zdůrazňující jejich individuální funkční a umělecké požadavky a přesto jsou sloučeny do monolitického těla obklopeného multifunkční fasádou, “ vysvětlil studio.

Image

"Zevnitř mají návštěvníci neomezený výhled na město, což naznačuje, že jsou někde v mírně zastíněném venkovním prostoru."

Leštěný ocelový objem v centru náměstí, známý jako Cloud, je domovem kavárny, knihkupectví a muzejního dárkového obchodu. Spojuje také výstavní prostory obou muzeí prostřednictvím vyvýšených mostů.

„Stříbrně zářící a jemně zdeformovaný„ mrak “slouží jako centrální orientační a přístupový prvek na náměstí, “ uvedlo studio. "Díky zakřivenému povrchu se Cloud otevírá do prostoru, což odráží myšlenku dvou muzeí pod jednou střechou."

Image

Právě pro tuto část budovy si tým vybral robotickou konstrukci - cílem bylo, aby roboti sestavili baňkovou konstrukci z nerezové oceli, lisovali, sestavovali, svařovali a leštili kovovou desku, aby se ušetřili čas a peníze.

Firma však dosud nezjistila, zda byly roboty skutečně použity.

„Normálně by tato část budovy trvala osm měsíců se 160 pracovníky na místě, “ řekla Prix Dezeenovi během exkluzivního rozhovoru minulý rok. "Nyní potřebujeme osm pracovníků na místě a trvá to 12 týdnů."

Image