Anonim

Neri & Hu transformuje pekingskou raketovou továrnu na autoservis a kancelář

Šanghajské studio Neri & Hu přeměnilo bývalý závod na výrobu raket v Pekingu na garáž a autoservisy s kovovým schodištěm v průmyslovém stylu, pletivovými klecemi a malovaným zdivem.

Uvnitř garáže je mechanická dílna zajišťující přibližně 7 milionů pekingských vozidel v Pekingu lemována kancelářemi a kavárnou.

Neri & Hu chtěli zachovat co nejvíce původní budovy, jak je to možné, a zároveň vytvořit nový interiér, který zachytí „půvab a magii“, jakmile se spojil s automobilovým průmyslem.

Za tímto účelem architekti Lyndon Neri a Rossana Hu postavili průmyslovou paletu kovoobrábění a šedé barvy s rafinovaným ořechovým dřevem a kartáčovanými bronzovými prvky, které připomínají řemeslo starožitných automobilů.

Jejich cílem bylo zpochybnit „vulgární typologii“ automobilové garáže, „vnést pocit tepla do průmyslového kontextu a vykreslit svůdnou stránku všudypřítomného moderního stroje“.

Tři ze stávajících šedých cihlových zdí budovy zůstávají nedotčeny, zatímco nová odhalená černá ocelová konstrukce rozšiřuje budovu na její západní straně a vytváří novou podlahu.

Kanceláře, kavárna a výtah pro automobily jsou zde umístěny v samostatných ocelových a síťových modulárních boxech, které mají sloužit jako reference pro průmyslová skladovací zařízení. Tři schodiště svazku spojuje nové schodiště s černým kovovým obložením.

Image

„Projekt jako celek je koncipován jako dílenský prostor, částečně syrový a částečně rafinovaný, je aktivován v celé energii a duchu průmyslové éry, “ řekl Neri & Hu.

Image

První dvě úrovně přístavby zaujímají kavárna s konkrétními pulty a otevřená kancelář. V prvním patře je posezení v kavárně zabaleno do kovového zábradlí, zatímco soukromé a otevřené kancelářské prostory zabírají samostatné kostky.

Jejich ohrady z okénka poskytují pracovníkům výhled do automobilové dílny v původní budově dozadu.

"Kavárna a automobilová dílna spolu, poněkud neskutečné spojení funkcí začíná vytvářet okamžiky velkoleposti, " uvedli architekti. "Patroni kavárny mohou voyeuristicky ukrást záblesky aut a mechaniků, žasnout nad jejich výkonem a zároveň si užívat příjemného občerstvení."

Ve druhém patře je vedle dalších kanceláří umístěných na druhé straně dílny galerie.

Image

Prostory jsou zakončeny vlastním nábytkem včetně dřevěných židlí a stolů s mosaznými nohami v kavárně, dlouhými dřevěnými stoly v kancelářích a betonovými lavicemi s černými koženými polštáři.

Image

Z vnější strany se rozšíření objeví jako bílý svazek na stávajících cihlových zdech. Exteriér je propíchnut vyčnívajícími černými okenními rámy, které obklopují stávající otvory, zatímco velké okno nabízí výhled do dílny.

Studio také navrhlo černobílé kruhové nápisy mimo budovu.

Image

"Demonstrace určité tektonické sladkosti, tripartita prvků - stávající cihlová budova, ocelová nosná konstrukce a vložený bílý objem - jsou na fasádě vizuálně odlišné a čitelné, " uvedli architekti.

Image