Anonim
Image

ArchiBlox vytváří zahradní střechu pro dům s výhledem na pláž v Austrálii

ArchiBlox dal tomuto prefabrikovanému domu na pláži nedaleko Sydney zelenající se střechu pokrytou rostlinami, která mu pomůže zapadnout do jeho útesu.

Dům Avalon se nachází na jednom z pískovcových útesů s výhledem na pláž Avalon, přibližně 35 km severně od centra Sydney.

Image

Tato nemovitost byla navržena architektonickým ateliérem Melbourne ArchiBlox, který se specializuje na modulární budovy, a který dříve vyvinul uhlíkově pozitivní dům.

V případě domu Avalon umožňuje prefabrikovaná konstrukce dům lehce sedět na jeho pozemku a usnadňuje rychlou dobu výstavby pouhých šest týdnů.

Fotografie od Michaela Wickhama

"Stále bojujeme s nedostatkem na australském trhu udržitelných bytů navržených architektem, které jsou dostupné, " řekl architekt Bill McCorkell. "Tento trh je rozhodně tu, aby zůstal a bude růst pouze v následujících letech."

Dům byl navržen tak, aby co nejlépe využil své vzácné severně orientované místo, takže podél vyvýšeniny jsou umístěna velká okna, aby bylo možné využívat výhled na pláž a severní slunce.

Image

Opláštění z tmavé oceli aplikované na většinu fasád bylo vybráno pro jeho robustní vlastnosti, které jsou nezbytné v přímořském místě náchylném k solnému postřiku a silnému větru.

Dřevěné povrchy používané jinde představují jemnější přírodní prvek. Dřevo je obzvláště patrné na vyvýšenině směřující do ulice a obtéká se kolem rohu, kde lemuje zeď vedoucí k zadní terase.

Dům má kompaktní podlahovou plochu pouhých 106 metrů čtverečních, ale pohodlně pojme dvě ložnice, koupelnu a otevřenou kuchyň, jídelnu a obývací část, jakož i úložný prostor pro vybavení včetně surfovacích prken.

Zahrada pokrývající střechu budovy zvyšuje její propojení s jejím kontextem a nabízí rostliny vybrané pro jejich podobnost s rostlinami na okolních útesech.

Budova je zvýšena nad zemí na strukturálních sloupech, aby se snížil dopad základů na průtok vody přes lokalitu, což by mohlo přispět k nebezpečné úrovni eroze.

Osázená střecha také minimalizuje odtok dešťové vody a dodává tepelnou hmotu, která pomáhá izolovat interiér. Déšť padající na střechu je nasměrován do nadzemní akumulační nádrže o objemu 7 500 litrů, takže ji lze použít k zavlažování.

Image

Orientace budovy na východozápad podporuje příčné větrání ze severovýchodních vánků, které jsou povzbuzovány k vstupu do optimálně umístěných funkčních oken, která je třeba otevřít pouze v malém množství, aby bylo možné vzduch vyfukovat z domu.

V interiéru je paleta tmavě modré a jasně oranžové, která byla ovlivněna odstíny moře a písku.

Image