Anonim
Image

Nejlepší budovy roku 2016 odhaleny v den jeden z World Architecture Festival 2016

Dům Mallorky složený ze čtyř bílých bloků, švédského kulturního komplexu a zrekonstruované turecké knihovny patří mezi dnešní vítěze kategorií na letošním ocenění World Architecture Festival.

Cílem ocenění je představit nejlepší architekturu za posledních 12 měsíců. Zítra bude odhalena druhá vítěze kategorií.

Dokončené budovy pak budou v pátek soutěžit o cenu Světová budova roku, zatímco nerealizované projekty budou postaveny proti sobě za cenu Budoucí projekt roku.

Dezeen je mediálním partnerem pro Světový architektonický festival (WAF) a Inside, které se konají v aréně v Berlíně v Německu do 18. listopadu. Dnes byli vyhlášeni také vítězové cen Inside v kategorii první kategorie.

Seznam vítězů v kategorii WAF si přečtěte dále:

Image

Dům: Dům MM, Palma de Mallorca, Španělsko, OHLAB

Oliver Hernaiz Architecture Lab navrhl tento dům na španělském ostrově Mallorca jako řadu bílých bloků, všechny orientované na různá hlediska.

Velká okna s výhledem na aktivity probíhající v každém bloku. Obývací pokoj s jídelnou a výhledem na moře, kuchyň ukazuje na zeleninovou náplast a ložnice mají výhled na soukromější zahradu.

Image

Bydlení: Hliníkový hrot, Paříž, Francie, Babin a Renaud Architectes

Tento pařížský blok obsahuje šest pater bytů - tři na patro - a každý domov se může pochlubit pokoji orientovanými směrem k ulici.

Budova má třpytivou fasádu z eloxovaného hliníku a fasádu, která ustupuje a vytváří balkony.

Image

Výroba, energie a recyklace: Floating Fields, Shenzhen, Čína, Thomas Chung

S cílem přivést zemědělství zpět do zálivu Shenzhen vytvořil Thomas Chung obrovské plovoucí pole, které spojuje kachny, ryby, aquaponiku, pěstování řas a filtrování vody.

Plovoucí krabice naplněné rostlinami vytvářejí nový ekosystém v bývalém mlýně.

Image

Školy: German School Madrid, Spain, Grüntuch Ernst Architects

Toto vzdělávací zařízení slouží nejen jako školní budova, ale slouží jako kulturní centrum pro místní komunitu.

Součástí komplexu je mateřská škola, základní škola a střední škola, vše uspořádané kolem nádvoří, zatímco další zařízení zahrnuje koncertní sál s 750 místy a velkou sportovní halu.

Image

Občanská komunita: Občanské centrum Salburua, Vitoria-Gasteiz, Španělsko, IDOM

V tomto komunitním centru s vlnitým kovem, který se nachází ve španělské Baskicku, najdete střešní bazén a kaštanové sportovní hřiště.

Různé funkce centra jsou rozloženy na třech úrovních budovy, suterén obsahující sportovní zařízení; kavárna, salonek a konferenční místnost v přízemí; a administrativní oblasti, knihovna a bazén v prvním patře. Ale široká okna, světelné jímky a prohlížecí galerie poskytují spojení mezi různými prostory.

Image

Kultura: Národní muzeum ve Štětíně, Štětíně, Polsko, Robert Konieczny a KWK Promes

Toto muzeum, postavené pouze z jednoho materiálu - prefabrikovaného betonu - má na své střeše obrovský veřejný prostor.

Jeho propadlá forma zajišťuje, že neblokuje výhledy na sousední filharmonický sál - kultovní budovu, která získala cenu Mies van der Rohe Award 2015.

Image

Smíšené použití: Malmö Live, Švédsko, Schmidt Hammer Lassen Architects

Tento kulturní komplex na straně kanálu ve švédském Malmö má koncertní sál s 1600 místy, konferenční centrum a trojici hotelových věží.

Schmidt Hammer Lassen plánoval uspořádání komplexu kolem myšlenky „malého města“. Ačkoli všechna zařízení tvoří jednu budovu, objevují se jako shluk různých forem.

Image

Kancelář: Budova Zig Zag, Londýn, Velká Británie, autor Lynch Architects

Lynch Architects navrhl tento kancelářský blok jako náhradu za zastaralou budovu 50. let 20. století v londýnském Westminsteru. Fasáda s více vrstvami zahrnuje vchody z kolonády a okna s mřížkou a výška budovy se zprostředkovává mezi jejími sousedy.

K dispozici jsou také terasy osázené stromy a květinami, které umožňují cestujícím dostatek času na práci.

Image

New & Old: Beyazit State Library, Istanbul, Turecko, od Tabanlioglu Architects

Tento projekt zahrnoval obnovu nejstarší istanbulské knihovny, která zabírá prostor, který byl kdysi používán jako polévková kuchyně.

Tabanlioglu Architects reorganizovali interiér, nainstalovali průhlednou nafukovací membránovou strukturu na nádvoří a přidali černé skleněné skříně k uložení vzácných rukopisů.

Image

Displej: Pavilon Waterfront, Sydney, Austrálie, Francis-Jones Morehen Thorp

Tento pavilon se nachází v australském národním námořním muzeu v Darling Harbour v Sydney a poskytuje výstavní prostor pro lodě a další námořní artefakty.