Anonim
Image

Betonové apartmány zapadají do útesu s výhledem na most Dom Luís I. v Porto

Architekti Nuno Melo Sousa a Hugo Ferreira vytvořili bytový dům pro turisty v Porto, opírající se o strmý žulový útes vedle jednoho z nejvýznamnějších městských mostů.

Oh Porto! Apartmány se nacházejí v seznamu světového dědictví Unesco vedle mostu Dom Luís I., který překlenuje řeku Douro mezi městy Porto a Vila Nova de Gaia.

Budova obsahuje pět studiové apartmány a penthouse pro ubytování návštěvníků města, a také ubytovna s komunální kuchyní a kancelářských prostor.

Místní architekti Nuno Melo Sousa a Hugo Ferreira spolupracovali na návrhu historicky citlivé lokality, která zahrnovala revizi a rozšíření stávající budovy způsobem, který doplňuje její kontext.

„Stavět na vrcholu této oblasti chráněné pod vlajkou Unesco svým okouzlujícím historickým charakterem bylo delikátním procesem - hlubokým odrazem velmi silných omezení, “ vysvětlili architekti.

Původní budova z 19. století obdržela dodatečné doplňky a postupně upadla do stavu nouze, takže výchozím bodem projektu bylo posílení stávající struktury.

Betonová páteř, která prodlužuje délku dlouhé a úzké budovy, poskytuje další podporu a umožňuje studiové byty na obou stranách udržovat bez sloupů.

Nová centrální část obsahuje také technické prostory včetně koupelen, kuchyní, výtahů, osvětlení a svislých potrubí.

Lineární otevřený půdorys bytů zajišťuje výhled v obou směrech. Ložnice ve studiích mají výhled na město, zatímco kuchyně a obývací část vzadu se dívají na členitý útes nebo betonovou opěrnou zeď.

V horním patře je mezonet se dvěma ložnicemi s oknem v plné výšce a posuvnou částí, která se otevírá na balkon.

„Zevnitř budova odhaluje strukturální a koncepční vyprávění, “ uvedli architekti. "Betonové desky a stěny ukazují páteř, která drží silné žulové stěny, se stávajícími okny jako zarámované pohledy."

Přední dveře přístupné ze strmé úzké ulice vedou k recepci, která obsahuje jednoduchý překližkový stůl. Kromě toho je společná kuchyň a kancelář, která se dívá na žulové skále.

Nové schodiště vedoucí do horních bytů je umístěno v mezeře mezi budovou a čelem útesu. Jeho sochařská betonová struktura doplňuje hrubý povrch sousedního kamene.