Anonim
Image Fotografie je David Roche

Tvarovaná betonová fasáda nasměruje denní světlo do domu Smart Design Studio pro sběratele umění

Geometrické betonové formy se srazí, aby vytvořily sochařskou fasádu tohoto domu pro sběratele umění v Sydney, která obsahuje čitelná okna a světlíky, které osvětlují interiér galerie.

Fotografie je David Roche

Rezidence Indigo Slam se nachází na předměstí Sydney v Chippendale a byla navržena místní firmou Smart Design Studio pro sběratele umění Judith Neilson.

Fotografie je David Roche

Spiknutí se zaměřuje na vývoj nového centrálního parku, který je domovem dvojice věží pokrytých rostlinami, které navrhl Jean Nouvel, a hlavní fasáda budovy představuje odvážné prohlášení sousednímu parku.

Vytvarované betonové povrchy se vyboulují nebo zakřivují směrem ven, aby se do nich vešly otvory určené k průchodu přirozeného světla do interiéru.

Image

"Betonová fasáda Indigo Slam je živá změnami způsobenými světlem, stínem, sluncem a cloudem, " řekli architekti, "poskytující nový městský park přes silnici živým pozadím veřejného života."

Vnitřně hladké povrchy vytvářejí zametající a protínající se tvary, což má za následek souhru světla a stínu, které je zdůrazněno jejich bílým ošetření.

Účinek je zvláště výrazný v dramatické schodišťové hale, která je dosažena nízkým úzkým chodbou, která sahá od vstupní haly domu.

Chodba se vynoří do jeskynní chodby, jejíž vysoký obloukový strop osvětluje skrytá střešní světla.

Image

"Tento pokoj je jedinečným prostorem v australské bytové architektuře - velkolepý a strohý ve své velikosti a rozptýlení, ale lákavý a vzrušující, protože vede jeden vzhůru skrz budovu, " uvedli architekti.

Obytné prostory umístěné mimo hlavní halu jsou zmenšené a výsledkem je intimnější pocit.

Patří k nim ložnice v prvním patře, které mají výhled do parku a které jsou opatřeny stínem a ochranou soukromí díky zametacím formám fasády.

Ztlumená paleta materiálu včetně zděných podlah propůjčuje interiéru estetickou podobu paredu, která zvyšuje kvalitu světla v prostorech a poskytuje vhodné pozadí pro uměleckou sbírku vlastníka.

Hlavní obytné prostory včetně obývacího pokoje a jídelny jsou umístěny ve druhém patře s výhledem do parku, zatímco osvětlená kuchyně a pracovna se dívají zpět do vnitřní haly.

Vertikální dřevěné žaluzie zabudované za zasklením nemovitosti a ovládané zavěšenými řetězy umožňují regulovat úroveň soukromí uvnitř vnitřních prostor.

Okna markýzy lze otevírat také pomocí navíječů s převodovkou s mosaznými mechanismy, které vedle betonu, skla a oceli fasád přinášejí robustní a hmatové detaily.

Rozhodnutí zvolit mechanický, nikoli digitálně provozovaný hardware, odráží přístup studia ke zkratce, která vyžadovala budovu navrženou tak, aby trvala 100 let.