Anonim
Image

Točivý chodník obklopuje nádvoří portugalského domova od Antónia Costa Limy

Prosklená rampová spirála kolem nádvoří v centru tohoto domu v portugalském městě Estoril, spojující různé obytné prostory a zahradní střešní terasu.

Lisabonský architekt António Costa Lima navrhl dům pro rodinu, která žila na několika místech po celém světě, ale nyní se chtěla usadit na portugalské riviéře poblíž Lisabonu.

Image

Pozemek se nachází v rezidenční čtvrti původně vyvinuté tak, aby vyhovovalo mnoha rekreantům této oblasti.

Spirálovitý design domu má představovat rodinnou cestu a také přímo reagovat na jeho postavení proti výšce svého souseda bez oken.

Image

Budova představuje převážně neprůhledné povrchy ulic na obou stranách, přičemž většina otvorů směřuje dovnitř směrem do zahradního nádvoří.

Spojení s ulicí posiluje betonový pás v dolní části domu. Vykreslený svazek nahoře má zkosenou spodní hranu, která naznačuje nakloněné vnitřní uspořádání.

Image

Mříž tvořená úzkými kovovými žaluziemi částečně zakrývá garáž a vchod, který se otevírá přímo na nádvoří.

Dřevěné schody vedle vchodu vystoupají na terasovou plošinu s jídelním koutem a příležitostným posezením s výhledem na osázenou zahradu.

Kolem dvora se dlážděná rampa lemovaná betonovou zdí označenou deskou a chráněná pod vyčnívajícím chodníkem stoupá postupně k předním dveřím, které se otevírají do hlavního obývacího pokoje a kuchyně.

Image

Rampa pokračuje nahoru a kolem centrálního prostoru od obývacího pokoje směrem k ložnicím na opačné straně, než se konečně dostane k hlavnímu apartmá a kanceláři v nejvyšší části domu.

Image

„Rozšíření této trasy do domu určuje celý vnitřní a vnější prostor, “ řekla Costa Lima.

"Terasa je výsledkem této pokračující rampy pohybové galerie, která definuje dva odlišné výškové objemy oddělené od sebe výškou poloviny podlahy."

Image

Kromě hlavního účelu jako oblasti cirkulace se rampa používá také jako galerie k prezentaci rodinné umělecké sbírky.

Zcela zasklený vnitřní povrch rampy zajišťuje přirozené světelné povodně do obytných prostor a poskytuje výhled na soukromé nádvoří po jeho délce.

Image