Anonim
Image

Obří knihovna tvoří vrchol obchodního centra Šanghaje od Team_Bldg

Schodiště z masivního dřeva je zavěšeno z jedné strany obrovské dvoupodlažní knihovny uvnitř této prodejní kanceláře na okraji Šanghaje.

Místní architektonické studio Team_Bldg navrhlo budovu pro místo v Zhujiajiao, starobylém sídlišti v čínském městě Qingpu.

V prodejním centru Qing Yun Li tvoří obrovská knihovna páteř, která rozděluje prostor na dvě části. První část je jednopodlažní místnost pro podnikání a druhá dvoupodlažní salonek osvětlený světly zavěšenými na hangárových tvarovkách.

Schodiště sahá z knihovny do prostoru. Jeho pevná dřevěná konstrukce z něj dělá součást příčky a propůjčuje mu sochařskou přítomnost.

Image

Součástí knihovny je také konzolové schodiště spojující první a druhé patro, stejně jako bar a skupina lavic, které sahají do relaxační oblasti a vytvářejí neformální sezení.

Horní schodiště je od stropu zavěšeno bílými tyčemi, které vytvářejí minimální zábradlí. Tato roštová konstrukce dává prostor masivnímu dřeva, když schody stoupají za výšku knihovny.

Tím se vytvoří úzký a intimní prostor, který se v horním patře promění v kontrastně světlou a otevřenou galerii.

V různých úrovních budovy se dřevo používá na jedné straně tohoto centrálního schodiště a cement na straně druhé, což zdůrazňuje různé funkce jednotlivých zón.

Image

Budova je zasazena do oblasti známé svými tradičními budovami a zahradami, které jsou uspořádány podél četných vodních cest.

Architekti zakrývali třípodlažní budovu v pásech hliníkových žaluzií, které jsou nakloněny k pohledům na malebné prostředí.

"Vzhledem k určitým omezením časového harmonogramu a rozpočtu jsme se snažili vytvořit nový druh vztahu mezi vnitřním prostorem, venkovním prostorem a krajinou nejjednodušším způsobem, " uvedli architekti.

Rozdílné výšky a úhly žaluzií jim propůjčují kvalitu řazení, která má evokovat éterickou mlhu nebo mraky.

V úrovni přízemí tvoří žaluzie plot obklopující upravený dvůr. Každá délka je zkroucená, takže návštěvníci přicházející na dlouhém meandrujícím mostě mají neustále se měnící perspektivu.

Horní patra jsou zahalena za dalšími vrstvami žaluzií, které vyčnívají z hlavní struktury a jsou odsazeny, aby se zlepšila diferenciace mezi podlahami.

„Jako architektonický výraz„ mračna “jsme vybrali speciální rám z hliníkové mřížky s různými výškami, “ uvedli architekti.

„Tento speciální rám vytváří netradiční dělení na několik vrstev prostoru na fasádě, což právě splňuje záměr tohoto projektu.“

Image