Anonim
Image

Kruhová okna a pyramidální světlíky dodávají indonéské domácnosti hravou geometrii

Láska indonéského architekta Realricha Sjariefa pro geometrické tvary je vyjádřena v kruhových a obloukových oknech tohoto domu a ateliéru, který pro sebe navrhl v Jakartě.

Image

Sjarief vytvořil The Guild jako víceúčelovou budovu - obsahující dům, ve kterém žije se svou ženou a synem, stejně jako studio pro svou firmu RAW Architecture a knihovnu, která pomáhá mladým lidem zapojit se do architektury.

Image

Nachází se v rezidenční čtvrti Villa Meruya v indonéském hlavním městě, je budova z velké části skrytá před ulicí za vysokou betonovou zdí.

Pevné vyvýšeniny směřující do sousedství dávají přednost povrchům s okny, které se dívají na nádvoří ve středu nemovitosti.

Image

Obytná část budovy zahrnuje hlavní ložnici, kuchyň a obývací pokoj a jídelnu. Jsou doprovázeny ateliérem se samostatnými kancelářemi pro ředitele a spolupracovníky firmy, dále knihovnu Omah a kliniku provozovanou manželkou Sjariefovou, která je zubařkou.

„Jsem někdo, kdo má ráda blízko ke studiu, protože mám rád kresbu, knihy a jsem plně součástí práce ve studiu, “ řekl Sjarief Dezeenovi.

Image

"Trvá to hodně času a protože čas je tak omezený a nemáme žádné bohaté zdroje, je pro mě snazší mít to všechno dohromady."

Vchod do budovy je označen kovovými dveřmi, které jsou vsazeny do betonové zdi a zakryty pod baldachýnem z polykarbonátu namontovaného v ocelovém rámu.

Dveře vedou do chodby pod širým nebem a do malé předsíně, kde je na jedné straně přístup do prostoru studia a na straně druhé do soukromých obytných prostor.

Do obývacího pokoje a jídelny v přízemí vstupují dveře ve tvaru trolejového oblouku a má kruhové okno lemované dvojicí obloukovitých otvorů s výhledem na rybník.

Image

Z tohoto prostoru vede soukromé schodiště k hlavnímu apartmá v prvním patře, které zahrnuje malý salonek, pracovnu, školku a modlitební místnost.

Schodiště odděluje rodinné pokoje na této úrovni od studia a zajišťuje, aby měl Sjarief přímý přístup mezi jeho domovem a pracovištěm.

„Dům je jako pórovitý kámen, “ řekl architekt, „takže přístup je otevřený a uvnitř budovy je otvor. Cirkulaci lze zavřít a snadno uzamknout nebo otevřít.“

Prostor studia je obsažen ve čtvercové místnosti a točité schodiště uvnitř jeho válcového sloupu.

Schodiště poskytuje přístup do mezipatře s dalšími pracovními prostory. Její běhouny jsou vyrobeny z děrovaného kovu, takže světlo a vzduch vstupující přes zúžený světlík mohou dosáhnout nižší úrovně.

Obloukové stěny obklopují ateliér a kruhové otvory rozdělené na polovinu podlahy mezipatře přerušují vnější stěny. Polokruhové skleněné panely umístěné do podlahy udržují úplný výhled na kulatá okna.

„Mám rád čisté geometrické tvary a rád je upravuji tak, aby formoval tvar konvenčním způsobem, sčítáním a odčítáním, “ řekl Sjarief a vysvětlil, proč se kruhy a špičaté oblouky v celém schématu tak často opakují.

Nádvoří uprostřed nemovitosti obsahuje trávník obklopený betonovými zdmi a stupňovité sezení, které umožňuje jeho použití jako amfiteátru pro prezentace.

Za zdí na jedné straně je dlouhá a úzká knihovna Omah, která je o víkendech přístupná veřejnosti a zahrnuje knihovnu a knihkupectví zaměřené na architektonické publikace.

Image

Knihovna je částečně ponořena pod povrch zahrady, aby byla zajištěna stálá okolní teplota, která pomáhá udržovat stav knih bez přílišného spoléhání se na umělou klimatizaci.

Image

Na střeše budovy funguje shluk pyramidálních objemů betonu pokrytý vrstvami skla jako střešní světlíky, které do interiéru přivádějí denní světlo.

Image