Anonim
Image

Zedníci vytvářejí vypouklou cihlovou fasádu pro umělecké centrum v Šanghaji

Čínské studio Archi-Union Architects naprogramovalo roboty, aby postavili zvlněnou fasádu této umělecké galerie v okrese West Bund v Šanghaji.

Image

Nový výstavní prostor vedený kolektivem umělců Chi She poskytuje prostor pro výstavy umění, události a workshopy v srdci rychle se rozvíjejícího sousedství West Bund v Šanghaji.

Archi-Union Architects, který dříve dokončil nedaleké centrum současného umění se zakřivenými betonovými stěnami, vyvinul design, který kombinuje tradiční materiály s moderní robotickou výrobou.

Budova se nachází na místě sousedícím s uměleckým centrem West Bund, kde vedle nových kulturních zařízení existují staré průmyslové budovy přeměněné na galerie a prostory pro akce.

Image

Architekti si zachovali a posílili strukturu stávající budovy, která měla velkoryse dimenzovaný otevřený interiér vhodný pro nové využití jako výstavní prostor.

K jedné výšce, která zahrnuje hlavní vchod, byla přidána fasáda šedých cihel zachráněných z původní budovy.

Vchod je vsazen do mírně konkávního otvoru, kolem kterého se fasáda vyboulí ven a vytváří tekutou formu, která odporuje její cihlové konstrukci.

Složitá forma mohla být vytvořena pouze pomocí počítačového softwaru, který byl potom použit k programování robotů, které přesně umístily cihly do správných pozic k vytvoření sochařského povrchu.

"Dilapidace těchto starých cihel, koordinovaná s nataženým zobrazením zakřivených stěn, vypráví o spojení mezi lidmi a cihlami, stroji a konstrukcí, designem a kulturou, " uvedli architekti.

Uplights integrovaná do sousední dlažby zvýrazňují pomačkanou plochu. Nad trojrozměrnou částí fasády je zdivo pokládáno náhodně perforovaným vzorem, který k vyvýšeninám přidává další prvek texturních detailů.

Image

Nová střecha přidaná k zvýraznění pocitu výšky uvnitř budovy má rozeklaný profil, který se zvedá a padá, aby zahrnoval různá stoupání, a severně orientovaná okna clerestory.

"Střecha byla nahrazena lehkou a účinnější napínací řetězovou dřevěnou konstrukcí, jejíž část je zvednuta, aby získala střešní okno ukazující změnu klimatu, což představuje pocit harmonie, " uvedli architekti.

Image

Hřebenová dřevěná konstrukce tvoří dramatický strop uvnitř výstavního prostoru, s osvětlením zavěšeným na tahových ocelových kabelech, které se horizontálně rozprostírají po celém prostoru.

Teplý tón a zrno dřeva přináší přirozený prvek do typické haly s bílými stěnami, která má jinak paletu surového a průmyslového materiálu.

Image