Anonim
Image

Óscar Miguel Ares Álvares vytváří „abstraktní a tvrdou“ pečovatelskou službu inspirovanou suchým prostředím

Řada betonových ploutví zastíní velká okna tohoto pečovatelského domu poblíž španělského města Valladolid, kde jsou pokoje seskupeny kolem krajinářského centrálního nádvoří.

Image

Místní architekt Óscar Miguel Ares Álvares navrhl zařízení pro španělskou vesnici Aldeamayor de San Martin. Její nízko položený profil je informován o poloze na okraji vyprahlé nížiny a rovinaté krajiny zasolených mokřadů.

Budova se snaží zajistit pocit spojení s přírodním prostředím a zároveň nabízí starším obyvatelům chráněné prostředí se silným pocitem vnitřní komunity.

Image

Bílé betonové fasády, které vystupují ze suchého terénu, jsou obloženy svislými ploutvemi, které v silném španělském slunci vrhají rytmické vzory stínu.

„Exteriér je abstraktní a tvrdý, stejně jako prostředí, “ řekl Ares Álvares. "Zdánlivě nepřekonatelná bariéra, skořápka, která chrání interiér, který se stává laskavým, teplým a složitým."

Jeden z pevných pater budovy je přerušen zapuštěným prostorem obklopeným zasklením, kde vertikální žebra fungují jako žaluzie pro ochranu interiérů před přímým slunečním světlem.

Část jednoho rohu je odstraněna pro vytvoření chráněného vstupu u recepce. Chodby vedoucí z obou stran recepce sledují vnější okraj budovy a propojují místnosti obyvatel.

Image

Pokoje jsou uspořádány v klastrech, které sahají kolem a na nádvoří v srdci centra péče. Jejich rozložené seskupení a šikmé střechy zdůrazňují individualitu každé jednotky.

Prostory mezi skupinami pokojů poskytují neformální místa k sezení, kde se mohou cestující setkat a chatovat. Jejich cílem je napodobit místní praxi vynášení křesel na ulici pro sousedské dohánění.

Image

„Obvodová chodba se stává místem bohatým na nuance a prostory ve stylu malého města, kde lidé mohou mluvit před dveřmi svých pokojových domů, a utíkají před klasickou konfigurací takových center blíže k nemocným nemocnicím než k milým a přivítání budov, “řekl architekt.

Image

Každý pokoj má okno s výhledem na krajinnou centrální oblast, zatímco prosklené plochy plné výšky vyplňují chodby denním světlem a dveře vedou ven na cesty, které procházejí nádvoří.

Image

Mezi živými jednotkami jsou rozmístěny komunální zařízení včetně aktivit a fitness místností, prostor pro lékařské konzultace a velká hala.

Hala obsahuje okno, které se dívá na nádvoří a je postaveno před stejnými betonovými ploutvemi, které se nacházejí na vnější straně. Clerestory okno také zajišťuje dostatek přirozeného světla vstupuje do prostoru.

Image