Anonim
Image

Rolf Bruggink a Niek Wagemans používají zachráněné materiály k přeměně autokaru na domov

Nizozemský architekt Rolf Bruggink použil každý šrot materiálu z demolice staré kanceláře k přeměně tohoto domu z 19. století v Utrechtu na domov a pracovní prostor, jehož součástí je vana s výhledem do obývacího pokoje.

Bruggink koupil dům autokaru v blahobytné čtvrti Maliebaan ve městě spolu s okolním pozemkem a přístavbami, což zahrnovalo dřevěnou kancelářskou budovu postavenou v roce 1955.

Když se rozhodl tuto budovu zbourat, Bruggink využil svých materiálů, aby vyplnil prázdnou skořepinu autokaru.

Image

„House of Rolf je architektonický projekt, ve kterém se uplatňuje upcycling a opětovné použití materiálů, jakož i principy cradle-to-cradle, “ řekl architekt.

„Samoformulovaným cílem projektu bylo využití všech materiálů kancelářské budovy, aniž by se zbytečně plýtvalo.“

Autokemp byl původně postaven v roce 1895 v zahradě aristokratova domu. Obdélníková budova má 5, 5 metrů vysoký strop podporovaný pěti vazníky, které rozdělují interiér vizuálně na šest zátok.

Bruggink a jeho přítelkyně Yffi van den Berg, která také žije v domě, vyvinuli návrh na rozdělení vnitřního prostoru do tří zón, z nichž každá obsahuje dvě zátoky.

První oblast je otevřená, aby zdůraznila velkorysé proporce vnitřního objemu budovy. Do tohoto prostoru se otevírají velké původní dveře ve stodole, které se táhnou až ke stropu a mají černou zeď pokrytou uměleckými díly.

Uprostřed budovy byla postavena volně stojící konstrukce, která v přízemí umisťovala kuchyň, toaletu a technické zařízení, nad ní byla umístěna ložnice, sprcha a kancelářská část s vanou.

„Umístěním této sochařské struktury uprostřed domu se vytvoří přední, střední a zadní dělení, “ řekl architekt. "Tento funkční objekt tedy současně rozděluje a spojuje prostor."

V úrovni přízemí poskytují mezery na obou stranách výhledy po celé délce budovy. Dřevěné schodiště stoupající podél jedné hrany je spojeno s chodbou, která vede přes ložnici do šatny.

Nový přírůstek do zadní části interiéru má podobu vyvýšené dřevěné konstrukce připevněné na skořepině autokaru, což vytváří intimnější a soukromější prostor.

Pod zavěšenou dřevěnou konstrukcí směřuje další velká obytná plocha do zahrady skrz velké obrazové okno proříznuté zadní výškou autokaru.

Otvor v této čelní stěně je jediným zásahem do původní struktury budovy a umožňuje pronikání přirozeného světla do interiéru. Pečlivě umístěné střešní okna a vnitřní okna také zajišťují, aby v obytných prostorech procházely denní světlo.

Image

Projekt byl dokončen ve spolupráci s nizozemským designérem Niek Wagemansem, jehož zkušenosti s prací na nalezených materiálech pomohly určit nejefektivnější strategii pro opětovné použití částí rozebrané kancelářské budovy.

Během procesu nebyly vytvořeny žádné technické výkresy; místo toho model v měřítku naznačující prostorové uspořádání poskytl průvodce, který byl upraven v závislosti na dostupných materiálech.

Záchranné radiátory tvoří stěny volně stojící kuchyně a struktury ložnice, zatímco dřevěné krovy byly přemístěny, aby vytvořily příčku.

Ke konci stavby se materiály začaly snižovat, takže poslední zeď ložnice v prvním patře musela být obložena hliníkovými profily a střešním opláštěním.

Image

Zařízení v celé budově zahrnuje kusy nizozemských designérů, včetně mnoha vyrobených z recyklovaných materiálů.