Anonim
Image

Edgley Design and Spaced Out staví londýnskou terasu s hranatým zinkovým průčelím

Architektonická studia Edgley Design a Spaced Out se v londýnském Islingtonu postavila a přestěhovala se do zinkového vývoje, který se skládal z kanceláří suterénu a řady řadových domů s profilem pilového zubu.

Schéma Godson Street je společným podnikem architekta Jake Edgleyho, Jamese Engela z Spaced Out a místního vlastníka firmy Chris Joannou z CKS Partnership, který koupil prázdné místo na brownfields a spolupracoval na jeho vývoji.

Tým se snažil obnovit původní geologickou řadovou typologii ulice, ale přizpůsobil její rozložení a funkčnost tak, aby vyhovovaly požadavkům současných obyvatel.

„Konečné schéma vyjadřuje individualitu zúčastněných stran na rozmanité, ale sjednocené terase, která opravuje formální uličku toho, co se stalo zapomenutou zadní ulicí, “ řekl Edgley Design.

Terasa je rozdělena na pět duplexních komerčních jednotek, které zabírají v suterénu a v přízemí, s dvoulůžkovými mezonetovými byty situovanými výše.

Na severním konci terasy je umístěn třípodlažní dům s nadzemními ložnicemi a obytnými prostory.

Image

Budova čerpá inspiraci z gruzínských domů, které kdysi okupovaly lokalitu, a na přední straně jsou umístěny světlé studny. Vnitřní schodiště spojuje výše uvedené byty se dvěma úrovněmi obchodních prostor níže.

Image

Velká okna v úrovni přízemí směřují ven do ulice. Fasády na této úrovni mají exponované betonové povrchy, které zdůrazňují jejich roli pevného základu pro horní podlaží.

„Nižší komerční úrovně jsou koncipovány jako syrové, přímočaré a pevné formy vystupující ze suterénu vytvořené ve vizuálním betonu, aby vytvořily podstavce do jemnějších bytových prostorů výše, “ vysvětlili architekti.

Image

Významnost komerčních jednotek je záměrně rozložena zpět, s odhalenými betonovými zdmi a překližkovými schody, které vyjadřují utilitární funkci těchto prostor. Světelné studny v zadní části budov zajišťují, aby úrovně suterénu dostávaly přirozené světlo zepředu i zezadu.

Image

Lehká dřevěná cvočka a lepená laminovaná konstrukce použitá pro obytnou část budov umožnily během stavby provádět změny.

Profil pilové zuby pozinkované fasády pomáhá rozlišovat různé jednotky. Za obkladem jsou integrována úzká boční okna orientovaná na jih, která zachovávají soukromí ložnic uvnitř.

Image

Předpatinované zinkové opláštění bylo specifikováno v jemně se měnících odstínech, aby se zdůraznilo rozdělení na jednotlivé rezidence, přičemž se také zachovala konzistentní estetika podél řady.

Stupňovitý tvar střechy je určen tak, aby neblokoval světlo pro sousední vlastnosti. Zahrnuje střešní světla orientovaná na sever ve druhém patře a řadu velkých otvorů v zadní části, které přinášejí světlo do obytných prostor.

Image

Soukromí zajišťuje vrstva kovového pletiva, které se aplikuje na okna, která sahají od zadní části pěti mezonetů.

„To bylo namontováno vzhůru nohama, “ vysvětlili architekti, „aby síť snížila viditelnost při pohledu dolů a zachovala soukromí sousedních zahrad a zároveň umožnila vnitřní pohled na oblohu.“

Image

Samostatný objekt na konci terasy je navržen kolem ocelového schodiště, které spojuje kuchyň a jídelní část v přízemí s obývacím pokojem nahoře.

Ložnice v úrovni suterénu směřují na nádvoří umístěné ve světlých studnách v přední a zadní části domu, zatímco zadní fasáda lemovaná dřevem vyčnívá ze zadní fasády.

Image