Anonim
Image

Tibetská škola v Číně je oděná, je kámen, který odpovídá horskému prostředí

Čínské studio Livil Architects přidalo do školy ve městě Batang v Tibetu monolitickou jídelnu z kamene s jeskynními interiéry a administrativní budovu.

Lidová základní škola Batang je vzdělávací zařízení určené k ubytování tibetských studentů z města, které se nachází v autonomní prefektuře Garzê Tibetan v čínské provincii S'-čchuan.

Image

Přírůstky do stávajícího školního areálu školy vyvinul ateliér architekta Liu Chongxiao Livil Architects, který dříve dohlížel na vytvoření restaurace s fasádami obsahujícími trojúhelníkové skleněné a ocelové profily, které se posazují na břehu řeky.

Budovy mají monolitické tvary složené z nepravidelných kamenných bloků a odkazují na drsné tvary okolních hor.

Image

„Doufám, že budovy mohou vytvořit harmonický vztah s horským prostředím, “ řekl Chongxiao Dezeenovi, „a díky místním materiálům a moderním konstrukčním technikám se spojí a vytvoří povědomý a svěží pocit.“

Kantýna zády na sousední sportovní hřiště a zahrnuje břehy teras spojených betonovými schody, které lze také použít k sezení nebo hraní.

Image

Schody stoupají nahoru a dolů přes dolní podlaží jídelny a jsou místy přerušeny svislými povrchy s vchody nebo otvory pro okna.

Stěny jsou vytvořeny z místního kamene naskládaného pomocí tradiční techniky zdiva a jsou dodatečně podporovány strukturální nosnou konstrukcí mřížky.

Image

„Při pohledu ze strany hřiště kaskádové kroky způsobují, že celá budova ukazuje hybnost růstu ze Země, “ dodal Chongxiao, „a mísí se s pozadím hory a silně utváří atmosféru místa.“

Metoda kamenné konstrukce je patrná také na další výšce, která má velká okna zasazená do černých kovových rámů. Robustní paleta materiálu z betonu a kamene pokračuje uvnitř budovy, aby jí dodala prvotní pocit.

Image

„Vnitřní prostor budovy se mění tak, aby lidem poskytoval prostor podobný jeskyni, “ navrhl Chongxiao. "Hrubý materiál a robustní tvar vycházejí z místní architektonické tradice, která má značný kulturní význam pro Tibeťany."

Prosklené povrchy a dutiny s dvojitou výškou, které poskytují výhledy přímo na opačnou stranu budovy, zajišťují, že výškový pohled na ulici obsahující vchody nabízí příjemnější estetiku.

"Prostupnost vnitřního prostoru v horizontálním směru umožňuje velké množství současných toků aktivit při zachování rozmanitosti a dobrého vidění, " řekl architekt.

Velká okna také zajišťují, aby denní světlo dopadlo na hlavní jídelní prostory, přičemž světlíky ze dřeva mají teplejší kvalitu světla.

Image

Střešní světla jsou uspořádána v různých vzorech. Jedna místnost obsahuje mřížku čtvercových tvarů, zatímco největší prostor ve středu má dvě řady obdélníkových otvorů.

Místnost v horním patře se zakřiveným osvětlením, které přerušuje jednu z jeho stěn, a obdélníkové světlíky, které se šířily ven jako sluneční paprsky z obvodu obloukové zdi.

Dotyková kvalita surového kamene a kombinace světla a stínu vyplývající z různých otvorů na střeše zdůrazňují pocit, že jsou v nějaké jeskyni.

Kancelářská budova používá stejnou materialitu, ale její fasády jsou poseté skleněnými cihlami, které umožňují průnik světla do vnitřních prostor.

Image