Anonim
Image

Měděné váhy pokrývají požární stanici ve francouzských Alpách Studio Gardoni Architectures

Panely třpytivé mědi tvoří šupinatou kůži této hasičské stanice v Chamonixu, který je navržen Studio Gardoni Architectures tak, aby odrážel masivní alpské vrcholy, které za ní stoupají.

Image

Hasičská stanice Chamonix se nachází v údolí masivu Mont Blanc - pohoří v Alpách hraničících s Francií, Itálií a Švýcarskem.

Image

Studio Lyon Studio Gardoni Architects chtělo při navrhování hasičské stanice pro malé francouzské město působit na přírodní krajinu co nejméně.

Image

Architekti vložili hasičskou stanici do svahu a zakrývali horní část nejtěžší konstrukce v panelech z mědi, které mají odrážet odstíny jejího okolí a počasí s věkem.

Základem tvoří gabionová stěna z kamenů vykopaných z místa, zatímco střecha je pokryta trávou a oblázky, které jí pomáhají dále splynout s prostředím.

Image

„Budova, která se zvedá ze svahu, je zakryta zemí mýtiny a má zmizet, když příroda znovu získá zpět své oprávněné místo, “ uvedli architekti.

„Měď, která se nachází ve zmenšené fasádě a ve stojatých švech, začne po instalaci instalovat pomalou mutaci a změní se ze zlata na hnědou, jak je vidět v řadě struktur nalezených v údolí, “ pokračovali.

"Tento materiál odráží okolní vrcholy, transformuje místo a každou hodinu dne je proměňován měnícím se slunečním světlem a mraky."

Image

Parkovací místa pro hasiče jsou zastrčena kolem zadní části budovy i v suterénu. Řada oken clerestory vrcholí nad úrovní země a nabízí dostatek světla na tuto úroveň.

Image

Méně hlučné aktivity jsou umístěny na straně budovy směrem k silnici, včetně tělocvičny umístěné ve velké krabici. Tento prostor je doplněn basketbalovým hřištěm a je zakončen směsí betonových a dřevěných obkladových stěn.

„Architektonický koncept usiluje o neviditelnost, “ uvedli architekti. "Jeho cílem je učinit neviditelným dopad hasičské stanice, jak to obvykle vidíme nebo si představujeme, budovu rušnou aktivitou, se zvláště prominentní silniční sítí."

Image

V chodbách je zabaleno dřevěné atrium táhnoucí se po celé výšce třípatrové budovy. Nabízejí přístup do dalších částí budovy, jako jsou dílny, školicí a sprchové místnosti a skladovací prostory.

Image