Anonim
Image

Středisko podpory zdravotně postižených Architekten CM má tónované betonové rampy a zatahovací markýzy

Toto rozšíření střediska pro dospělé osoby se zdravotním postižením ve švýcarském městě Stans bylo vybaveno tlumenými červenými markýzami a spirálovými chodbami s pastelkami.

Image

Úkolem místního studia Architekten CM bylo navrhnout budovu nadace Weidli Stans Foundation, která poskytuje podporu ubytování a učení dospělým s vícečetnými fyzickými a mentálními poruchami.

Centrum péče o děti se nachází vedle ubytovacího bloku na okraji města ve švýcarském kantonu Nidwalden. Umožňuje nadaci nabízet další služby zaměřené na smyslové zážitky, kreativitu, hru a hudbu.

Image

Vícepodlažní budova optimalizuje prostor, který je k dispozici na určeném pozemku, ale pro projektový tým představovala výzvu, protože mnoho uživatelů má postižení, které jim zakazuje šplhat po schodech.

Vstup do středu budovy se otevírá na foyer lemovaný na jedné straně vyhrazenou cirkulační oblastí obsahující řadu zametacích ramp a přistání.

Image

„Závazek bezbariérového přístupu do čtyř pater vedl k myšlence vzestupu nebo sestupu spojovacích tras, “ uvedli architekti.

"Aby bylo možné využít prostor potřebný pro tento účel, byl koncipován jako místo setkání a místnost pro činnost."

Boky betonových ramp, které se kroutí jasným oknem lemovaným cirkulačním prostorem, jsou obarveny v různých barvách, aby pomohly těžce postiženým uživatelům snadnější navigaci.

Barevné schéma pokračuje po celé místnosti a na různých površích se používají různé odstíny. Barva se nanáší tence, takže zrno a patina materiálů zůstávají viditelné.

Image

Cesty stoupají v postupných křivkách s maximálním sklonem pouhých šesti procent směrem k horním podlažím. Alternativní cirkulaci zajišťují schodiště i osobní výtahy a postele.

Na vrcholu prostoru se rampa protíná s zakřivenou betonovou místností zavěšenou nad cestami. Okno ve své zaoblené stěně nabízí výhled ven z blízkého okna.

Image

Terasa podporovaná štíhlými sloupy překlenuje mezeru mezi starými a novými budovami, poskytuje venkovní prostor v úrovni prvního patra a zakrývá přístupovou cestu ke vchodu do přízemí.

V přízemí jsou umístěny kanceláře a víceúčelové místnosti, přičemž tři stejné horní podlaží obsahují dvě studia, která mají vlastní kuchyně a úložný prostor.

Suterén přístupný z archivů a technických zařízení sousedních budov.

Image

Zasklení zakrývající fasády je rozptýleno pruhy hranatých betonových panelů se zářezy ve tvaru V odstraněnými od spodních okrajů. Tvar a barva panelů připomíná tradiční kachlové střechy oblasti.

Image

"Různě zbarvené, zemité-červené betonové prvky na fasádě připomínají nadrozměrné střešní tašky a jsou založeny na sousedních zemědělských strukturách, ale od toho jsou odcizeny co do rozměrů i materiality, " uvedli architekti.

Látkové markýzy ukryté pod betonovými prvky mohou být kresleny dolů přes okna, aby poskytovaly komplexnější stínování, "dodaly." Když jsou odstíny dole, zahnuté betonové povrchy vrhají stíny na fasády, které se mění, když se slunce pohybuje po obloze.

Image