Anonim
Image

Na parkovací místo v Amsterdamu vedou obrovské rampy ve tvaru šroubovice

Holandské studio Benthem Crouwel Architects poskytuje přístup k tomuto multifunkčnímu parkovišti v Amsterodamu pár 30 metrů točitých ramp.

Stavba se nachází na křižovatce mezi amsterdamskou obchodní čtvrtí a jednou z nejrušnějších dálnic ve městě a slouží jako nové hlavní parkovací místo pro kongresové centrum RAI.

Image

Spojení tohoto obřího parkoviště se silnicemi dole jsou dvě přístupové rampy ve tvaru šroubovice - jedna pro vstup a druhá pro výstup.

Toto vytvoření dvou samostatných ramp bylo pro architekty zásadní při stanovování nejrychlejšího a nejúčinnějšího provozu.

Aby upozornili na dvojici 30 metrů vysokých struktur, architekti strategicky umístili osvětlení podél svých zakřivených okrajů.

„Kultovní betonové věže ve tvaru helixu jsou z kruhové silnice A10 velmi dobře vidět, a to ještě více v noci, když modrá LED světla zdůrazňují elegantní strukturu, “ řekl Benthem Crouwel.

Image

Rampy sedí na jižní straně budovy a jsou konstruovány z prefabrikovaných betonových částí.

Spirálové věže jsou navrženy tak, aby přerušovaly přímočarý parkovací blok automobilu v každém z jeho osmi podlaží.

Zatímco nová konstrukce byla postavena především jako parkoviště, její první patro je navrženo tak, aby se zdvojnásobilo jako sál pro kongresy a výstavy. Sedm horních pater funguje čistě jako parkoviště až pro 1 000 aut.

„Prodlužovací hala může být použita samostatně pro různé akce, ale může být také spojena - pomocí posuvných dveří - s hlavními výstavními sály RAI, “ vysvětlili architekti.

Image