Anonim

Průhledná „keramická opona“ vytváří PMMT zelený kamufláž pro barcelonský dům

Tento dům v Barceloně zabaluje chequerboardová obrazovka z prosklených keramických dlaždic v různých zelených odstínech, což mu pomáhá splynout s okolními zahradami.

Dům TR byl navržen místní architektonickou kanceláří PMMT pro pozemek v areálu stávající historické nemovitosti, která dříve patřila indickému konzulátu v Barceloně, ale nyní je ve vlastnictví rodiny.

Třípodlažní rezidence je umístěna na svažitém pozemku a je částečně ponořena v klesajícím terénu.

Obytné prostory jsou orientovány směrem k zadní části pozemku, aby poskytovaly co nejvíce soukromí.

Image

Většina předních a zadních fasád je obložena ve svislých kaštanových deskách, přičemž otvory jsou pečlivě umístěny tak, aby co nejvíce z nich vycházely, a zároveň skryly obyvatele.

Zbývající fasády jsou však ovinuty polotuhým povrchem obsahujícím vitrifikované keramické dlaždice upevněné k nerezové ocelové mřížce.

Image

Obrazovka poskytuje stín a soukromí venkovním prostorům a také maskuje dům před jeho zeleným pozadím.

„Vnější fasáda je odrazem funkčních potřeb interiéru, “ řekl architekt Alex Herráez Dezeenovi.

Image

"S touto keramickou oponou jsme dokázali vyřešit čtyři plány, které jsou v architektuře běžně řešeny odděleně: fasáda, pergola, stěny závěsu a střecha, " řekl.

"V řadě zelených jsme pracovali se čtyřmi různými tóny, abychom získali stejné odstíny, jaké člověk pozoruje na okolní krajině během čtyř ročních období, čímž jsme vytvořili požadovaný pocit slučování."

Image

Díky strmému svahu a integraci domu do krajiny pod úrovní ulice je přístup do interiéru zajištěn vstupy na různých podlažích.

Zakřivená příjezdová cesta sestupuje směrem k garáži na nejnižší úrovni, kde se hlavní obytné prostory otevírají na odlehlou terasu v zadní části budovy.

Hlavní vchod je umístěn ve výšce výše a je dosažen cestou procházející střechou garáže.

Image

Místnosti jsou uspořádány na obou stranách vodorovné osy, která vede přes budovu od vchodu.

Uprostřed budovy je venkovní terasa s dvojicí bříz. Terasa je na jedné straně lemována schodištěm a je lemována zasklením, aby umožnilo přirozenému světlu proniknout do okolních prostor.

Image

Ložnice jsou uspořádány kolem centrální úrovně, v horním patře jsou umístěny ložnice pro hosty a kancelář s přístupem na terasu krytou pod obloženou pergolou.

Pergola vrhá stínované stíny přes podlahu terasy a na obou koncích rámuje výhledy na vrcholky stromů.

Image