Anonim

Houben & Van Mierlo Architecten přemění bývalé stodoly brambor na půdní domy

Houben & Van Mierlo Architecten změnil pár bývalých stodol v Amsterdamu na rezidence, které kombinují původní prvky s kývnutím na jejich průmyslovou minulost.

Dvě sousední budovy se nacházejí v Amsterdamu Noord - nadcházející čtvrti na sever od řeky IJ.

Houben a Van Mierlo Architecten se sídlem v Eindhovenu byli požádáni, aby vytvořili dva moderní domy - včetně jednoho pro fotografy Maurice Scheltens a Liesbeth Abbenes, kteří ve svém vlastnictví požádali o studijní prostor.

Image

Budovy jsou z různých období a byly postaveny různými metodami.

První byl postaven v době druhé světové války pomocí hybridní konstrukce, zatímco druhý pochází z šedesátých let a má ocelový rám, dřevěné podlahy a betonovou fasádu.

Image

Několik prodloužení přidaných během předešlých let bylo odstraněno a budovy byly na začátku renovačního procesu zbaveny základních skořápek.

Architekti se rozhodli udržovat výsledné otevřené místnosti. Upravili je tak, aby vyhovovaly obytným a pracovním prostorům podobným podkroví s vysokými odhalenými stropy.

Image

„V uspořádání těchto prostor zůstaly původní konstrukce stodoly viditelné, “ vysvětlili architekti. "Společně s novou omítanou cementovou podlahou jsou základní vlastnosti těchto interiérů."

Image

Materiály zavedené pro strukturální, technické nebo estetické účely jsou vybírány tak, aby doplňovaly průmyslový dojem z interiérů.

Stěny podporují černé ocelové sloupy a trámy a podpírají horní podlaží zasunuté pod šikmé střechy. Zbroušené cihlové zdi a odkryté větrání dodávají syrové estetice.

„Povrch je jednoduchý, ale stylově navržený a realizovaný, “ dodali architekti, „přičemž vlastnosti robustní průmyslové minulosti jdou ruku v ruce s modernistickým interiérem umění a designového kování.“

Fotografické studio vytvořené pro Scheltens a Abbenes má stropy s dvojitou výškou a navíc administrativní okna zajišťující přirozené světlo.

Dramatický prostor má také odkrytou šikmou střechu a je přehlédnut oknem umístěným ve zdi hlavní ložnice v prvním patře.

Vedle ateliéru je kancelář umístěna v jednopodlažním svazku s plochou střechou mezi oběma budovami. Druhá polovina této struktury obsahuje jídelní kout spojený s otevřenou kuchyní a obývacím pokojem.