Anonim

CEBRA dokončuje dánskou školu se zubatými střechami a pruhovanými zelenými stěnami

Zářivé zelené pruhy a hranaté střechy dodávají exteriéru této školy charakter, který dokončila architektonická firma CEBRA v dánském Aabybru (+ slideshow).

CEBRA se sídlem v Aarhusu navrhla školu Aabybro pro obec Jammerbugt, která se nachází v blízkosti Aalborgu na samém vrcholu Jutského poloostrova.

Image

Architekti dali škole střechu s několika štíty, aby odpovídaly měřítku a proporcím obytných budov města, jakož i památkám, jako je kostel a radnice.

Image

"Šikmá střecha je zaměřena na svůj osobitý tvar a šikmé odbočky, které dávají jedinečný vzhled, aniž by do této oblasti byly rušivé nebo cizí, " řekl Mikkel Frost, zakládající partner studia.

"Je to moderní verze šikmé střechy, kde okapy zajišťují atraktivní venkovní prostory pro výuku a hru, " dodal.

CEBRA již dříve pracovala na různých vzdělávacích projektech, včetně školy se schodištěm v amfiteátru inspirovaného Mickey Mouse a návrhu na školu v Rusku zahrnující kruh budov uspořádaných kolem centrální zahrady.

Škola Aabybro pojme asi 1100 dětí a je postavena na dvou samostatných místech vzdálených asi 250 metrů.

Součástí stručného návrhu bylo zajistit, aby tyto dvě budovy byly schopné fungovat samostatně, přesto se cítily jako propojená entita.

Image

"Přes toto fyzické oddělení musí škola fungovat a být vnímána jako jeden sjednocený celek, " dodal Frost.

„Návrh tedy používá jeden velký základní tvar, který je rozříznut na polovinu a posunutý. Obě budovy vykazují těsnou příbuznost k sobě a přirozeně vypadají jako sourozenci.“

K zajištění estetické konzistence mezi oběma strukturami, včetně robustní betonové základny, a horní úrovně s pruhy svislých oken a jasně zelených panelů jsou také použity další konstrukční prvky.

Barevné povrchy a začlenění zasklení vytváří kontrast s objemy pevného betonu, které jsou přerušovány rozptýlenými okny.

Kovová střecha sahá dolů na vnější stěny horního podlaží a vytváří homogenní povrch, který lehce spočívá na horní části budovy. Vyčnívající hrany - místy podporované štíhlými výztuhami - zdůrazňují jeho lehkou estetiku.

Image

Každá z těchto dvou budov má plán ve tvaru písmene H sestávající z dvojice rovnoběžných křídel. K nim se připojuje centrální atrium, které obsahuje sdílená zařízení včetně knihovny, jídelny a workshopů.

Image