Anonim

Peter Barber vytváří „útulné“ cihlové oblouky pro londýnské bytové schéma

Peter Barber Architects dokončil řadu řadových domů v londýnské Stratfordu s monolitickou cihlovou fasádou přerušovanou zapuštěnými oblouky a balkony.

Worland Gardens je skupina třípodlažních měšťanských domů situovaných na dříve volném pozemku, který vlastní londýnská čtvrť Newham.

Místní rada určila místo pro sdílené vlastnictví nemovitostí - budovy, které jsou částečně ve vlastnictví rady, částečně ve vlastnictví obyvatel, což nájemcům usnadňuje přístup na žebříček nemovitostí.

Požádal londýnské architekty Petera Barbera o vypracování návrhu, který by maximalizoval počet rodinných domů na místě.

Image

Barber chtěl dokončit stávající ulici vyplněním celého dostupného prostoru pomocí formulářů a materiálů, které jsou sympatické k pozdně viktoriánským vlastnostem.

Nové měšťanské domy pokračují v řadě stávajících budov, ale představují další podlaží, aby se co nejlépe využil dostupný prostor. Pozice oken a terasy, které rozbíhají fasádu, také odkazují na stávající výšku.

"Měřítko je trochu jiné, protože jsme přidali podlaží, ale zahrnuli jsme také vroubkované terasy, které se vztahují k výšce ostatních budov, " řekl Barber, jehož předchozí práce v Londýně zahrnuje bytový a nákupní komplex s věžičkami a konzolovými rameny terasy a rekonstrukce bytového plánu se smíšenou materiálovou paletou.

Vstupy do každé z rezidencí jsou obsaženy v zapuštěných obloucích, které poskytují intimní poloprostátní prostory, kde mohou majitelé relaxovat a stýkat se sousedy.

"Zajímá nás, že se prostor v přední části domů stává společenským prostorem, než lidé, kteří používají pouze zadní zahrady, " dodal Barber. "Oblouky mají hloubku, která doufáme, že obyvatelé chtějí sedět, když je slunce na té straně domu."

Oblouky jsou také určeny k odkazování na historické budovy, kde se podobné formy používají k rozlišení vstupů. Větší oblouk směrem k jednomu konci vývoje vede k malému náměstí poskytujícímu parkování mimo ulici.

„Je tu něco o vchodu do budovy, která má být slavena, a my jsme s tím velmi dobře obeznámeni v předmoderním kontextu, " navrhl Barber. „Je to slavnostní a je v něm něco docela útulného."

Bledá cihla, která se používala na opláštění celé budovy, ji spojuje s tradičními sousedy a zároveň zajišťuje pocit hmotnosti a pevnosti, který pomáhá novému přírůstku cítit se robustně a propojený se zemí.

Monolitická konstrukce z cihel soustředí pozornost na jednoduché tvary a stíny generované vložkami. Proměnlivé tóny a textury zdiva dodávají exteriéru složitost a rustikální pocit.

Image