Anonim

Santiago Calatrava plánuje kancelářský blok v Curychu s 1 000 parkovacími místy pro kola

Architekt Santiago Calatrava je nastaven tak, aby na náměstí před jeho stanicí Stadelhofen v Curychu vytvořil travnatý kancelářský blok s veřejným parkováním pro 1000 kol na úrovni terénu.

Společnost Calatrava představila návrhy „kancelářské budovy 21. století“ na místě 26 let po dokončení železniční stanice - nyní jednoho z nejrušnějších tranzitních uzlů ve Švýcarsku, kde denně prochází 80 000 dojíždějících.

Image

Obrázky ukazují prosklenou budovu s vypoulenými stěnami se šikmými úhly v rozích a trojúhelníkem trávy na střeše.

Pětipodlažní strukturu zadala švýcarská pojišťovna AXA a bude integrována do veřejných prostor stanice.

1000 parkovacích míst ve spodní úrovni je pokusem o překonání přeplněnosti, které se v současné době na náměstí vyskytuje.

Image

„Tato kancelářská budova 21. století v centru Curychu se prolíná s panoramatickým výhledem na oblast a zvyšuje její vibraci tím, že podporuje používání jízdních kol a zlepšuje spojení chodců se stanicí Stadelhofen, “ řekl španělský architekt, který nyní sídlí v New Yorku.

Calatrava je nejnovějším známým architektem, který integruje cyklistickou infrastrukturu do jinak komerčního projektu. V loňském roce Norman Foster představil plány na obytnou věž v Londýně, která by měla parkovací místo pro každou ložnici.

Jiná města se potýkají s rostoucí popularitou cyklistiky pro městské dojíždějící osoby postavením víceúrovňových cyklistických parků v blízkosti hlavních tranzitních uzlů.

Image

Projekt v Curychu v Calatravě byl umožněn změnou předpisů v oblasti z roku 2014, aby bylo možné stavět na veřejné dopravní tepně před stanicí, pokud budova poskytuje parkování pro jízdní kola pro místní a dojíždějících.

Stanel Stadelhofen, původně malý dojezdový bod pro dojíždění, se stal hlavním spojovacím bodem pro vlaky procházející Curychem v roce 1990 po změně uspořádání železniční infrastruktury v okolí města.

Calatrava byl pověřen přestavbou a rozšířením stanice v očekávání zvýšeného počtu cestujících a vlaků. Jednalo se o vykopání svahu na jedné straně stanice a vytvoření nových betonových a kovových přírůstků s vyznačenými strukturálními žebry Calatravy, jakož i kovových a skleněných markýz a chodníků. Stanice byla znovu otevřena v roce 1990.

Image