Anonim

Ambulanční stanice Architectenforum má stěny pokryté rostlinami a zakřivenou střechu

Tato ambulanční stanice v nizozemském městě Zeist má zakřivenou dřevěnou kostru a šikmé stěny pokryté popínavými rostlinami, které jí pomáhají zapadat do lesního prostředí (+ slideshow).

Ateliér Utrecht Architectenforum navrhl sanitku pro pozemek na okraji města, který sousedí s nemocnicí a na jeho ostatních stranách lemuje les.

Stručný popis se týkal budovy s nízkou uhlíkovou stopou, která využívá obnovitelné materiály k doplnění svého přirozeného kontextu.

Vzhledem k tomu, že sanitku nepoužívají pacienti ani veřejnost, je její nadmořská výška postavena na pevném svažitém povrchu, který se zakřivuje nahoru a přes střechu budovy.

Image

„Protože budova stojí směrem ke vchodu do nedaleké nemocnice, rozhodli jsme se navrhnout jednoduché, ale zajímavé gesto, “ řekl Architectenforum.

„Neexistuje žádná hlavní fasáda, místo toho stoupají zelené svažité stěny ze země a proměňují se v zakřivenou linii střechy, která se prolíná s okolními stromy a okrajem lesů.“

Image

Povrchy jsou pokryty kovovou sítí, podporující rychle rostoucí lezecké rostliny včetně běžného břečťanu, který nakonec vytvoří dojem slučování budovy s okolní zelení.

Svislé dřevěné desky obložily zbývající fasády a nabídly další přirozený detail, který zdůrazňuje udržitelnost pověření projektu.

Image

Zalesněné místo určené pro budovu vyžadovalo plán ve tvaru písmene L, který se ovine kolem stávajícího buku.

Baldachýn stromu pomáhá filtrovat sluneční světlo nasměrované ke čtyřmetrovému oknu obkládajícím místnost pro zaměstnance, která se otevírá na zastíněnou terasu.

Image

Zakřivené vazníky, které tvoří strukturu ambulance, jsou vyrobeny z glulamu - typu umělého dřeva. To umožnilo vytvořit velké rozpětí, které by bylo obtížné dosáhnout použitím konvenčního dřeva.

„Lepené dřevo se krásně hodí k vytvoření zakřivených paprsků z jednoho kusu, s minimální ztrátou materiálu, “ řekl architektům Dezeen.

"Trámy byly tvarovány do formy, kterou jsme potřebovali k podpoře zakřivených střech."

Image

Garážová plocha, která zabírá přední část budovy, zahrnuje průhledné roletové dveře a kruhové světlíky, které zajišťují dostatek denního denního světla do interiéru.

Chodba se zakřiveným stropem na jedné straně garáže vede do šatny, kanceláře a místnosti pro zaměstnance v zadní části budovy.

Image