Anonim

Split House by BKK Architects se skládá ze dvou hranatých dřevěných konstrukcí

Úhlové objemy obložené dřevem a kovem sestupují po straně svažitého pozemku a tvoří tento dům poblíž Melbourne s výhledem na oceán (+ slideshow).

Split House byl navržen místním studiem BKK Architects pro místo v nedávné bytové výstavbě v oblasti Mount Martha, asi 60 km jižně od australského města.

Spiknutí je umístěno na svahu s výhledem na Port Philip Bay a lesy přírodní rezervace Mount Martha jsou umístěny na druhé straně ulice.

To vedlo BKK Architects k návrhu, který co nejlépe využije dostupné pohledy a zároveň zajistí soukromí sousedních nemovitostí.

Image

„Splitský dům v této souvislosti poskytuje celou řadu prostorových vztahů se svým místem a širším územím, které pečlivě vyvažuje touhu majitelů po soukromí a interakci s okolím, “ uvedli architekti.

Budova je rozdělena na dva dřevem obložené objemy spojené mostním schodištěm pokrytým zinkovými panely. Mezera pod schody poskytuje pohled z jedné strany budovy na druhou.

Pod schody vede cesta ke vchodu, který se otevírá do recepce s klavírem. Stěny tohoto prostoru jsou obloženy svislými dřevěnými deskami, které se rozprostírají přes spodní stranu šikmého stropu.

Samotné schodiště zahrnuje koberce, z nichž si majitelé a jejich hosté mohou užívat představení nebo se dívat ven okny na obou stranách.

Sluneční světlo vyčnívá do tohoto prostoru oknem vloženým do vyčnívající střechy.

Spodní podlaží obsahuje ložnice, koupelnu, prádelnu a hernu lemovanou posuvnými skleněnými dveřmi, které se otevírají na trávník.

V horní části schodiště je otevřená kuchyně, jídelna a společenská místnost, na jedné straně je umístěna hlavní ložnice.

Na opačném konci prostoru jsou okna a dveře, které vedou ven na skalku spojenou s trávníkem níže krokem hrubých kamenných schodů.

Okna jsou odsazena od fasády konstrukce, aby byla chráněna před přímým slunečním světlem. Okraje otvoru jsou nakloněny dovnitř a vytvářejí nálevkovitý tvar, který zvýrazňuje přechod zevnitř ven.

Další dveře z obývacího pokoje se otevírají na most, který se rozprostírá přes mezeru mezi dvěma svazky. Vede na terasu na střeše spodního patra, která má výhled směrem k zálivu.