Anonim

Muzeum West by Studio Ma má stěny z tvarovaného betonu

Americká firma Studio Ma čerpala inspiraci z podkov, tkaných košů a členité krajiny pro návrh muzea západního dědictví v metropoli Phoenixu v Arizoně (+ slideshow).

Muzeum Západu se nachází v centru města Scottsdale, příměstského města známého svými luxusními domy a golfovými hřišti. Nachází se zde také Taliesin West, rezidence a škola navržená Frankem Lloydem Wrightem, která byla otevřena v roce 1937.

Image

Muzeum, které má být středobodem umělecké čtvrti, představuje artefakty - staré i nové - související s uměním a kulturou na americkém západě. Muzeum se nachází v blízkosti historických budov nízkého měřítka, které obsahují obchody, restaurace a galerie.

Při představě o designu muzea se firma obrátila na různé atributy regionu, od své kovbojské kultury až k výrazným přírodním krajinám.

„Design studia Studio Ma se inspiruje řadou ikon Západu, včetně podkovy, tkaného koše a charakteristických červených útesů a mesas plošiny Colorado, “ uvedlo studio založené ve Phoenixu, které bylo založeno v roce 2003.

Dvoupodlažní budova obsahuje interpretační prostory, galerie pro stálé a putovní výstavy a víceúčelový prostor pro setkání a prezentace.

Konstrukce se skládá z obnaženého ocelového rámu a nakloněných betonových stěnových panelů, které byly vytvořeny pomocí dřevěných desek náhodně velké velikosti.

Horní část budovy je obložena dešťovým sklem vyrobeným z odolné oceli. „Konstrukce kovového panelu je řada záhybů, které samo stínují a využívají jmenovitou velikost listu, aby minimalizovaly plýtvání, “ uvedla firma.

Image

Veřejné prostory - rozložené „jako podkova kolem špice“ - zabírají řadu svazků, které zabalují centrální nádvoří. Kromě přivádění přirozeného světla do muzea má nádvoří připomínat návštěvníkům „barevnou a dramatickou kvalitu západní krajiny“.

Galerie na horní úrovni jsou spojeny uzavřeným mostem, který nabízí výhled na horu Camelback, jednu z nejvýraznějších přírodních prvků města.

Firma v celém interiéru používala zemité materiály, včetně sloupů vyložených vyleptanou jedlí Douglase a velké zdi a recepce vyrobené z červeného cedru.

Ve víceúčelové místnosti je od stropu zavěšen „zvlněný mrak překližky“ a zakrývá akustické přikrývky vyrobené z bavlny z místního původu.

Image

Budova má mnoho udržitelných funkcí, jako jsou tři bioswales, které shromažďují srážky a vysoce účinný mechanický systém pro zavádění vlhkosti.

„Významného snížení spotřeby energie a vody bylo dosaženo inovativním designem zvlhčování, který ve srovnání s typickým muzeem v této oblasti dosáhl snížení spotřeby energie o 38 procent, “ uvedla firma.

Image