Anonim

OSK Architects skrývá druhou podlaží pod úhlovou kovovou střechou Seddon House

V horním patře tohoto domu v Melbourne je nakreslena velká vlnitá kovová střecha, takže při pohledu z ulice je vidět pouze jedna úroveň (+ slideshow).

Seddon House stojí na místě nepoužívaného vnitřního městského parkoviště, které byla místní firma OSK Architects požádána o přeměnu v rodinný dům.

Kompaktní budova je určena pro tři generace jedné rodiny a byla navržena tak, aby doplňovala okolní nízkopodlažní vlastnosti.

Z ulice je vidět pouze jedna úroveň domu. Druhé podlaží je umístěno pod velkou šikmou střechou a pouze se dívá do okolí objektu.

„Skutečnou výzvou projektu bylo nechat budovu číst v různých měřítcích z různých úhlů, “ řekl šéf architektů OSK Ben Waters.

"Na první pohled se budova registruje jako jednoduchá jednopodlažní struktura, která navazuje na logiku jejího pouličního kontextu, " dodal. "Ze severu si uvědomíte, že druhé patro zapadá do formy střechy - měřítko domu se otevírá, když se kolem něj pohybujete."

Image

Vlnitá kovová střecha se tyčí z jednoduché dřevěné fasády obsahující jediné velké okno obrácené do ulice.

Na severní straně je patrné měřítko budovy, přičemž horní patro obsahuje tři ložnice se štěrbinou pod složeným obrysem střechy.

„Projekt zdůrazňuje střechu jako sjednocující architektonický prvek, “ řekl Waters. "Jeho geometrie definuje měřítko a architektonické vyjádření budovy při řízení světla a teploty po celý rok."

Střecha se také používá ke shromažďování dešťové vody, k větrání domu a hostování solárních panelů.

Místo je náchylné k záplavám, takže celá budova je postavena na inženýrské betonové desce, která zvedá dům nad úroveň historických povodní pomocí šroubových pilot.

Image

Krátká řada kroků na jedné straně domu vede k integraci vchodu do převážně prosklené části fasády, která lemuje otevřený obývací pokoj, kuchyň a jídelní kout.

Image

Část horních podlaží vyčnívá ven, aby chránila vyzdobenou plochu vedoucí ke vchodu. Okna, která se otevírají jako markýzy, jsou začleněny do fasády, což napomáhá větrání dlážděného prostoru spojujícího ložnice.

Image

Kuchyň a jídelna v přízemí se otevírá na dřevěnou podlahu v zadní části. Tento prostor vrcholí v hale umístěné pod šikmou střechou. Výška tohoto prostoru je zvýrazněna zasklením, které se rozprostírá tak, aby splňovalo šikmý strop.

Image