Anonim

Guggenheim Helsinky v otázce poté, co finská vláda odmítne financování

Plány na nové pracoviště muzea Guggenheim v Helsinkách byly zpochybněny, protože finská vláda odmítá financování projektu navrženého architektem Moreau Kusunoki.

Vláda měla vyčlenit 40 milionů EUR (34 milionů GBP) veřejných peněz na výstavbu a provozní náklady Guggenheimu Helsinky, které mají odhadované náklady na výstavbu 130 milionů EUR (110 milionů GBP).

Image Architekti Moreau Kusunoki vyhráli soutěž o návrh Guggenheim Helsinky v roce 2015, ale nyní nedostatek finančních prostředků ohrožuje budoucnost muzea. Rendering je podle artefactorylab

Během nedávných rozhovorů o rozpočtu však nacionalistická strana Finů - která je součástí koaliční vlády země, spolu se stranou Strany a Národní koaliční stranou - protestovala proti plánům veřejného financování projektu.

„To je konec věci, jednou a navždy jsme pro tuto vládu vyloučili státní financování [pro Guggenheim], “ řekl pro agenturu Reuters parlamentní šéf finské strany Sampo Terho.

"Nejsme proti projektu jako takému, prostě si nemyslíme, že by se na něm měl stát podílet."

Image Konkurenceschopný design Moreau Kusunoki zahrnuje shluk spárovaných dřevěných pavilonů s konkávními střechami, které mají být spojeny zahradními terasami na nábřeží Helsinek

Na svém osobním blogu vůdce strany Timo Soini rovněž odmítl státní financování projektu. Řekl, že ačkoli strana nebude odporovat soukromě financovanému Guggenheimovi Helsinki, nepodpořila plány kolegů koaličních politiků přispívat do systému 40 milionů EUR (34 milionů GBP) veřejných peněz.

"Středoevropská strana a strana Národní koalice se vrací ke státnímu financování Guggenheimu, přestože jsme se několikrát dohodli jinak, " uvedl v překladu Helsinských časů.

"Na projekt nebudou peníze. Ani to nebude projednáno na zasedání rozpočtu."

Image Očekává se, že projekt přinese značné množství příjmů z cestovního ruchu pro Helsinky. Rendering je podle artefactorylab

Pařížská praxe Moreau Kusunoki Architectes zvítězila v soutěži o návrh nové hlavní základny pro americkou uměleckou instituci v roce 2015, kdy se zúčastnila soutěže více než 1700 přihlášených.

Vítězný design zahrnuje shluk spálených dřevěných pavilonů s konkávními střechami, které mají být propojeny zahradními terasami.

Image Z jedné strany pozemku by se vynořila vyhlídková věž s majákem, která poskytuje výhled na městské nábřeží.