Anonim

Archispektras vytváří rekreační dům se sochařskou doškovou střechou na Baltském moři

Přes tento přímořský dům se táhne hranatá došková střecha, která odkazuje na travnatou dunovou krajinu lotyšské přírodní rezervace Pape (+ slideshow).

Dům Duny byl navržen litevským studiem Archispektras jako rekreační dům pro majitele, vášnivý kitesurfer, pro odpočinek s rodinou a přáteli.

Image

Jeho poloha 100 metrů od Baltského moře zajišťuje snadný přístup k vodě pro koníčky majitele. Nízký profil a materiály domu jsou informovány okolními dunami a loukami o přírodní rezervaci i sousedními budovami.

"Použití rákosu pro zastřešení je tradiční a místní způsob pokrytí budovy, " řekl architekt Aidas Kalinauskas Dezeenovi. "Materiál jsme vzali a maximálně využili vytvořením moderního tvaru a jeho sochařským zakrytím."

„Použití doškovou střechou nám pomohlo vytvořit velmi kontextovou budovu se silným současným charakterem, “ pokračoval. "Také to odráží atmosféru pláže."

Image

Fasádní tvar domu je tvořen základní konstrukcí, která se skládá z částí vrstveného dřeva v postupně se měnící výšce a tvaru. Opláštění je převážně rákosový poklop.

Rám je ponechán odkrytý na jednom konci budovy, kde je pod strmým svahem střechy, která sahá dolů téměř k zemi, chráněn port automobilu.

Hřebenová linie střechy je obložena prkny ze dřeva. Archispektras vložil světlíky do této dřevěné části střechy, aby osvětlil hlavní obytné oblasti.

Pás prosklení mezi zemí a spodkem doškové střechy dává majitelům výhled z vnitřních prostor směrem k moři a obzoru.

Celý interiér je obložen borovicovým dřevem a vytváří teplé a relaxační prostředí, které je vhodné pro využití v této nemovitosti jako venkovské útočiště.

„Chtěli jsme, aby byl interiér měkký, jednoduchý a čistý, “ řekl Kalinauskas. "Věříme, že tento druh prostorového zážitku pomáhá obyvatelům cítit se uvolněně, aniž by rušili detaily, aby si mohli užívat krásné okolí."

Centrální prostor budovy zaujímá otevřený obývací pokoj, kuchyň a jídelna, kde zesílený strop zdůrazňuje jeho vznešenou výšku.

Sloupový komín kamna na dřevo, který vychází ze středu salonu, je jediným přerušením vzdušného prostoru, který je vysoký přes šest metrů. Mezzanine s výhledem na tento pokoj má další salonek.

Příležitostný nábytek pomáhá zdůraznit uvolněný pocit z obývacího pokoje, čalouněná křesla obklopují snížený jídelní stůl.

Image

Na širším konci budovy je vedle přístavu pro auto umístěn úložný prostor pro surfařské vybavení a loď majitele.

Vedle toho je herna s černobílým kulečníkem a prosklenou stěnou orientovanou do krajiny.

Image