Anonim

+ tongtong používá šedý a černý zinek k přeměně viktoriánského domu v Torontu

Kanadská firma + tongtong zrekonstruovala tradiční dům v Torontu a přidala velké trojúhelníkové okno, tmavé zinkové opláštění a vnitřní světelnou šachtu, která zajišťuje přirozené osvětlení.

Projekt s názvem Zn House znamenal přeměnu třípodlažního viktoriánského domu prostřednictvím „řady strategických tahů a řezů“.

Úkolem architekta bylo vytvořit větší moderní dům, který respektoval lidovou architekturu v této oblasti. „Tato výzva byla splněna s důrazem na přírodní materiály a světlo, “ řekl + tongtong, designové studio založené na Torontu, které zahájil v roce 2012 John Tong.

Šedý a černý zinek byl použit jak na vnější, tak na vnitřní, čímž se mísily „tradiční aspekty s novým současným schématem“.

Image

Na fasádě orientované na ulici architekt přidal rozsáhlé zasklení v úrovni terénu a markýzu zinku, která zmiňuje staromódní sousedské obchody.

Ve dvoře byl beton používán pro schody, chodník a opěrnou zeď. Stěna spolu s krajinářským bermem tvoří vrstvu soukromí mezi ulicí a rezidencí.

Loděnice také slouží jako hřiště pro děti a zahrnuje posezení v divadelním stylu, kde majitelé domů mohou „sledovat podívanou na život, která se odehrává“.

Zatímco si architekt zachoval původní podobu čelní výšky, včetně sedlové střechy, zadní fasáda byla zcela proměněna.

Tým přidal kovové lišty a prosklené výčnělky, které přehlížely velký strom jilmu. Masivní markýza pokrývá dřevěnou terasu a pomáhá zastínit obydlí.

Uvnitř tým vložil vertikální šachtu, která je završena světlíkem. Otevřená štěrbina mezi prvním poschodím a úrovní země umožňuje přirozené světlo přenášet dolů.

Denní světlo pomáhá nejen osvětlit dům, ale také oživuje instalaci zinkového stropu, která se vznáší nad kuchyní, popsal architekt.

Na úrovni terénu vložil tým přes sporák dlouhé vodorovné okno. Šedá kuchyňská skříňka sahá do jídelny a obývacího pokoje.

„V celém domě definuje mlynářství, jaké se nachází v přechodném prostoru mezi kuchyní a jídelnou, překrývající se funkci, “ vysvětlil architekt.

Image

V jídelně tým vložil etážový krb bez větrání, který se objevuje jako plameny tančící na kovové desce.

Schody s otevřeným dezénem vedou k prvnímu podlaží, ve kterém je umístěna hlavní ložnice, doupě a vycházkový balkon. Prosklené schodiště pokračuje do nejvyššího patra, kde architekt umístil dvě ložnice, z nichž jedna má vestavěný stůl.