Anonim

Pavilón Pierre Lassonde OMA zdvojnásobil velikost muzea umění v Quebecu

Architektonické studio OMA dokončilo své rozšíření na Musée National des Beaux-Arts du Quebec, které obsahuje hromadu stupňovitých galerií a vystupující úhlové schodiště (+ slideshow).

Pavilon Pierre Lassonde - pojmenovaný po předsedovi správní rady muzea - ​​má být zítra otevřen v Quebecském Parc des Champs-de-Bataille.

Kancelář OMA v New Yorku spolupracovala s místní firmou Provencher Roy na budově o rozloze 14 900 metrů čtverečních, která je jejím prvním projektem v Kanadě a je popsána jako největší kulturní projekt v Quebec City.

Nová struktura je navržena jako vstupní brána mezi parkem a rušnou dopravní tepnou Grande Allée a jako spojení se třemi stávajícími budovami muzea z hlavní silnice.

„Cílem budovy je propojit město, park a muzeum jako rozšíření všech tří současně, “ řekl tým OMA, který je veden partnerem Shohei Shigematsu.

Galerie jsou umístěny ve třech hlavních svazcích, které sestupují v řezu směrem k parku a pokaždé se rozšiřují v plánu. Budova zvětšuje výstavní prostor muzea o 90 procent.

V rámci naskládaného uspořádání se vrcholový nosník zvětšuje o 20 metrů směrem k ulici. Tím se pod ní vytvoří 12, 6 metrů vysoká Grand Hall, která slouží jako městské náměstí pro veřejné funkce muzea a poskytuje přístup do galerií, nádvoří a hlediště.

Vyčnívající struktura je podporována ocelovým příhradovým systémem, který umožňuje uvnitř uspořádat bez sloupů.

Zatímco Grand Hall je obklopen čirým sklem na třech stranách, výše uvedené objemy mají fasády navržené tak, aby vydržely Quebecké drsné zimy.

Stěny se skládají ze tří vrstev skla. Jeden má vzorovanou fritu, která napodobuje strukturu příhradového nosníku, druhý je vyroben z 3D reliéfního skla a třetí je průsvitný.

„Kontrast mezi průsvitnými galerijními boxy a průhlednou velkou halou posiluje čtení hromadění budovy a konzolové masáže, “ řekl OMA.

V galeriích jsou za sklem umístěny izolované stěny. Mezery mezi vrstvami světla domu, které proměňují budovu v noci v "lucernu v parku".

Cesta kolem okrajů galerií tvoří sled prostor jako foyery, salonky, obchody, mosty a zahrady.

Jsou spojeny obřím točitým schodištěm a schody na straně budovy, z nichž je výhled do parku.

Mezzaniny a balkony spojují dočasné a trvalé výstavní prostory, které představují historické i současné kanadské umění a sochařství. Na střešních terasách na stupačkách s galerií se také nachází venkovní displeje a aktivity.

Nové výstavní prostory jsou propojeny se stávajícími budovami muzea 130 metrů dlouhou chodbou, která poskytuje stálý domov 40 metrů dlouhé Hommage à Rosa Luxemburg místního umělce Jean-Paul Riopelle.