Anonim

Estonské národní muzeum Dorell Ghotmeh Tane zabírá místo bývalé sovětské letecké základny

Pařížská kancelář pro architekturu Dorell Ghotmeh Tane vytvořila nový domov pro Estonské národní muzeum - 355 metrů dlouhou skloněnou budovu, která se zvedá z dráhy bývalého sovětského leteckého základnu poblíž města Tartu (+ slideshow).

Dorell Ghotmeh Tane (DGT) vyhrál mezinárodní soutěž o návrh muzea s návrhem místa na letišti, které se nachází čtyři kilometry severovýchodně od města.

Otevřena v říjnu 2016, ve skleněné a betonové budově se budou konat výstavy, představení a vzdělávací aktivity. K vybavení uvnitř patří galerie, konferenční sál, veřejná knihovna, hlediště, školící místnosti, kanceláře a úložný prostor pro sbírky muzea.

Prosklené fasády mají precizní hedvábně stíraný vzor s opakujícím se bílým motivem složeným z tradičních osmicípých hvězd.

„Hvězda čerpá z abstrakce chrpy, národní estonské květiny a odráží estonské lidové dědictví, “ řekla architektka Lina Ghotmeh pro Dezeen. "V zimním sněhu budova zve okolní krajinu do své kůže, a proto citlivě rozkládá svou vlastní monumentalitu."

Země, ve které muzeum sídlí, kdysi patřila panství Raadi, které patřilo rodině pobaltských německých aristokratů a později se stalo domovem původního estonského národního muzea.

V roce 1940 bylo rekultivováno 100 hektarů pozemků panství, aby se vytvořilo letiště, které bylo 50 let důležitou základnou pro sovětské bombardéry. Zámek byl zničen při bombardování během druhé světové války.

Design DGT se snaží obnovit místo jako místo pro kulturu a zábavu v srdci místní komunity a zároveň uznat a odkazovat na jeho problematickou a někdy bolestnou historii.

„Budova je tvořena přístavbou betonové podlahy letiště, která se stává střechou budovy, “ vysvětlil Dan Dorell. „Mírný svah [střechy] ztělesňuje projekci národa, který odstartuje z nepokojné minulosti do nové budoucnosti.“

Nejvyšší nadmořská výška, která dosahuje výšky 14 metrů, se ohýbá dovnitř a vytváří tak kryté nádvoří, které návštěvníky nasměruje ke vchodu.

Od vchodu se budova rozkládá 355 metrů a výška se postupně snižuje, dokud nedosáhne výstupu na opačný konec, kde je výška pouze tři metry. Po celé délce je rozloženo několik pevných objemů obsahujících různé programové prvky.

Každá ze šikmých fasád je převážně obložena trojitým zasklením a nabízí výhled na ruiny roztroušené po celém místě.

"Široké otvory umožňují nepřímé přirozené světlo na severní fasádě, kde jsou umístěny výstavy a veřejné prostory, " dodal Dorell. "V jižní části budovy využívají sluneční paprsky všechny kanceláře, knihovny a vzdělávací třídy."

Fotografie Arp Karm