Anonim

Moreau Kusunoki Architectes zvítězil v soutěži Guggenheim Helsinki

Francouzská firma Moreau Kusunoki Architectes byla jmenována vítězem soutěže v Guggenheimu v Helsinkách (+ slideshow).

Obrázek artefactorylab

Vítězný návrh Moreau Kusunoki Architectes byl vybrán z užšího výběru šesti, které byly vybrány z více než 1 751 příspěvků v anonymní mezinárodní soutěži o design.

Pařížské studio odstartovalo konkurenci finalistů londýnského studia Asif Khan, curyšské firmy AGPS Architecture, Brooklyn cvičí Fake Industries Architectural Agonism, Haas Cook Zemmrich STUDIO2050 ze Stuttgartu a australského studia SMAR Architecture.

Obrázek artefactorylab

Soutěž, považovaná za jednu z nejdůležitějších posledních let, pořádala Nadace Solomon R. Guggenheim Foundation, která také uspořádala klíčovou soutěž pro Guggenheimovo muzeum v Bilbau, kterou vyhrál Frank Gehry v roce 1991.

Návrhy pro helsinské muzeum byly zadány anonymně a byly posouzeny jedenáctičlenným panelem včetně zakladatele Studio Gang Jeanne Gangové a Yoshiharu Tsukamota Atelier Bow-Wow.

Obrázek artefactorylab

Design architekta Moreau Kusunoki zahrnuje shluk temně obložených pavilonů s konkávními střechami, které budou propojeny řadou zahradních teras.

Vyhlídková věž s proskleným vrcholem se zvedne z jedné strany webu, aby poskytovala výhledy na nábřeží města. Světla uvnitř věže osvětlí špičku stavby v noci jako maják.

Související: přečtěte si všechny naše příběhy o soutěži Guggenheim Helsinky

"Architektura musí dát nějaké emoce, musí přinést poezii do společnosti, " řekl Moreau ve videu o projektu. "Snažíme se formalizovat všechny potřeby společnosti."

"V této konkrétní soutěži vidím skutečnou možnost, že můžeme přinést nový druh architektury, která by ve městě mohla hrát novou roli."

Obrázek artefactorylab

Místo navržené pro základnu muzea v Helsinkách se nachází v městské části South Harbor, v blízkosti centra města.

„Program navrhl sbírku propojených pavilonů, z nichž každý byl orientován tak, aby respektoval síť města, a ukotven rozhlednou, “ uvedla porota vítězného příspěvku. „Budova by se obepínala kolem zakryté uliční krajiny, která se podle interakce s diskrétními pavilony rozšiřovala a stahovala a je oživována různými činnostmi.“

„Porota shledala design hluboce ohleduplný k místu a prostředí a vytvořil roztříštěný, nehierarchický horizontální kampus propojených pavilonů, kde se umění a společnost mohla setkávat a vzájemně se prolínat, “ dodali. "Propojení mezi pavilony byly dobře zváženy, aby v případě potřeby umožnily nepřetržitý galerijní zážitek."