Anonim

Britský „první obojživelný dům“ se může vznášet na povodňové vodě jako loď v doku

Blíží se dokončení práce na obojživelném domě od architektů Baca Architects - rodinného domu na ostrově uprostřed řeky Temže, který se může vznášet na stoupající povodňové vodě jako loď v doku.

Obojživelný dům se blíží dokončení

Dům londýnského studia Baca Architects byl navržen pro pár, kteří hledali místo pro stavbu domu na ostrově nábřežní řeky poblíž Marlow v Buckinghamshire sedm let.

„Během povodňové události se celý dům jemně zvedne jako loď a všechny obytné prostory budou v bezpečí nad úrovní povodní, “ řekl Dezeen spoluzakladatel Baca Richard Coutts.

Pár si vybral Bacu na základě výzkumných prací na vodních cestách, které firma provádí s britským ministerstvem pro životní prostředí, potraviny a záležitosti venkova nazvaným Projekt LifE (dlouhodobé iniciativy pro povodňová rizika).

Originální design pro obojživelný dům

„Spíše než budování protipovodňových ochranných opatření [Projekt LifE] zvažuje jiný přístup, uznat, že člověk nemůže porazit přírodu a skutečně vytvořit prostor pro vodu, “ řekl Coutts. "Naše práce byla donedávna v Holandsku známější než tady ve Velké Británii."

Baca zvažoval řadu různých přístupů k řešení nepředvídatelných hladin vody v lokalitě, včetně plně plovoucí struktury - možnosti vyloučené úředníky vládní agentury pro životní prostředí - a zvýšení domu na chůdách.

„Kdybychom šli do zvýšeného domu, přízemí by bylo tak vysoké, téměř dva metry nad zemí, vypadalo by to, že by dům nevydržel se svými sousedy, “ vysvětlil Coutts. „Výhodou„ obojživelného domu “je to, že vypadá ve všech směrech a účelech jako normální dům. Spíše než mít dům, který je ve vzduchu, se řádně zasadíte do zahrady.“

Design zahrady zahrnuje terasy, které fungují jako „systém včasného varování“ před povodněmi

Lehká struktura s dřevěným rámem je ve své formě poměrně tradiční, ale sedí uvnitř vykopaného „mokrého doku“ vyrobeného z piloty z ocelového plechu se síťovinou, aby voda mohla přirozeně vstoupit a uniknout. Tato konstrukce je obložena zinkovými šindele se zasklenými štíty a je nezávislá na domě, který má základnu z hydroizolačního betonu, který se ovine kolem spodního přízemí a působí jako trup lodi.

Návrh byl vyvinut podle principu Archimedes: „Hmotnost a objem domu jsou menší než ekvivalent vody, a to vytváří vztlak, “ vysvětlil Coutts.

Čtyři příspěvky, přezdívané „delfíny“ inženýrem projektu, fungují jako svislé vodicí lišty, aby se mohly posunout nahoru a dolů, když se potřebuje pohybovat. Ty by mohly být v budoucnu rozšířeny, aby se vyrovnaly s rostoucí hladinou vody.

Image Diagram - kliknutím zvětšíte obrázek

"Stejně tak máte Liverpoolské doky nebo Royal Docks, které byly uměle vytvořenými výběry pro stavbu lodí, je to mnohem menší měřítko a za těchto okolností jeho postavená vnitrozemí a bude obsahovat dům, " řekl Coutts. "Když dojde k povodni, řeka mírně stoupá a uvnitř základny mokrého doku začne voda stoupat."

Na břehu řeky je zahrada terasovitá, aby fungovala jako „systém včasného varování“ pro stoupající vody - když se první dvě terasy naplní vodou, měl by dům začít stoupat.

Image Diagram - kliknutím zvětšíte obrázek

„V přední části našeho webu jsme navrhli něco, co se nazývá intuitivní krajina. Je to vizuální systém včasného varování, který klientovi říká:„ podívejte se, že vaše první dvě terasy jsou zaplaveny vodou “a je to intuitivní způsob, jak říci, že změna je když se děje uvnitř řeky, jsou zaplněny první dvě povodňové buňky, váš dům by se měl začít pohybovat. “

Dům je v současné době navržen tak, aby cestoval až dva a půl metru, na základě nejhorších scénářů předpovědí povodní od agentury pro životní prostředí a určité dodatečné tolerance vůči změně klimatu.

Služby jsou propojeny prostřednictvím „sloní kabeláže“ - flexibilního kabelu, který odvádí elektřinu, vodu a odpadní vodu. Z bezpečnostních důvodů dům využívá pouze elektrickou energii a žádný plyn.

"Mokrý dok" ve výstavbě

Ostrov nemá přístup na silnici, takže architekti použili regenerované vojenské vybavení NATO k vybudování plovoucího pontonu, který byl používán jako „řetězový trajekt“ k přepravě materiálů na místo. Velikost kusů oceli a zasklení použitých při stavbě domu musela být také omezena kvůli nedostatku mechanického zvedacího zařízení.

"Před tímto projektem nikdy neexistoval obojživelný dům, který by zajistil plánování v Anglii, " řekl Coutts. „Nebylo to pokryto stavebními předpisy a nachází se také v chráněné oblasti, takže v průběhu projektu jsme museli projít četnými jednáními se všemi různými statutárními orgány, abychom ustanovili odpovědného prezidenta pro jiné domy, které by mohly dobře následovat . “

Omezení plánování znamenala, že dům musel znovu vytvořit stopu předchozí struktury, která okupovala místo, takže architekti navrhli strukturu s obytnou úrovní suterénu, aby se přizpůsobil dalšímu obytnému prostoru a kinosále.

Neúplný interiér během natáčení televizního programu Grand Designs

Ke struktuře se dostanete letem šesti kroků vedoucím do vyvýšeného přízemí, které obsahuje otevřený obývací pokoj s jídelnou a dvě ložnice.

V mezipatře je hlavní ložnice s koupelnou a parní lázní.