Anonim

Tyršův stadion od QARTA Architektura

V rámci rekonstruované tělocvičny v České republice vytvořilo běžecké stopy po celé délce pražské studio QARTA Architektura průsvitné rozšíření, které vyčnívá na chůdách (+ slideshow).

Tyršův stadion byl poprvé postaven v 60. letech jako součást atletické arény v Opavě, ale budova upadla do poruchy a QARTA Architektura byl požádán o modernizaci zařízení.

Tělocvična pokrývá celé první patro, ale není dostatečně velká pro všechny sportovce, kteří ji chtějí používat. „Před tím, než byla tělocvična příliš krátká na to, aby se dovnitř dostaly do sprintu, dlouhého skákání a zaklenutí tyče, “ řekl architekt Dezeen architekt Tomáš Němec. "Z tohoto důvodu jsme prodloužili běžeckou dráhu z budovy."

Architekti použili polykarbonát pro průsvitné rozšíření, ale stávající fasádu zakryli plechy a vláknocementovými panely. "Základy byly špatně postaveny, takže tyto materiály byly vybrány tak, aby odolaly nepatrnému pohybu a praskání budovy, " řekl Němec.

Vchody jsou umístěny na obou stranách budovy, takže mohou být použity jako brána k venkovní koleji.

Mezi další sportovní budovy, které jsme nedávno představili, patří indoor fotbalové hřiště v Portugalsku a sportovní centrum se střešním tenisovým kurtem v Polsku.

Podívejte se na všechny naše příběhy o sportu »

Zde je několik dalších informací z QARTA architektury:

Tyršův stadion / QARTA architektura

Qarta architektura navrhla víceúčelovou atletickou tělocvičnu v areálu Tyršův stadion v Opavě. Stará tělocvična jako součást atletického stadionu v Opavě, nyní Tyršův stadion z období normalizačního socialismu, postaveného na počátku 60. let, byla připravena k demolici. Investor, město Opava, v rámci propagace sportu a kultury vstoupilo do regenerace tělocvičny. Práce převzala Qarta architektura, jejíž nepopiratelnou výhodou při realizaci byla skutečnost, že studio tuto oblast velmi dobře zná.

Budova je navržena jako přirozená brána pro sportovce, když vstoupí na stadion. Při vstupu do tělocvičny jsou sportovci intuitivně vedeni do šaten s kompletním vybavením a pak si mohou vybrat mezi tréninkem v tělocvičně nebo tzv. „Bránou šampionů“ pro vstup na stadion. Celá budova je tvořena ze tří bloků. Jeden z nich je součástí vnitřní běžecké dráhy, která se zdá být vznášející se ve vzduchu.

Výše: budova před rekonstrukcí

Tělocvična zahrnuje zařízení, jako je vnitřní běžecká dráha 60m, dlouhé skoky, výška pro klenbu pole, univerzální povrch, který umožňuje míčové hry. Ale hlavně je to tělocvična určená pro sportovce, povrch je v takovém standardu, aby umožňoval běh a chůzi v obuvi. Dalším vybavením jsou vybavení pro lukostřelbu, fitness a místnost pro judo s povrchem tatami.

Výše: budova před rekonstrukcí

Architekti: QARTA architektura, David Wittassek, Jiří Řezák
Umístění: Opava, Česká republika
Rok projektu: 2011
Fotografie: Roman Polášek
Plocha projektu: 2 244 m2
Spolupracovníci: Kateřina Immrová, Petr Kaňák, Petr Košárek, Tomáš Jung
Návrh interiéru: David Wittassek
Rozpočet: 1 600 000 EUR

Nahoře: plán místa

Nahoře: půdorys - kliknutím zvětšíte obrázek

Nahoře: půdorys prvního patra - kliknutím zvětšíte obrázek pro větší obrázek

Nahoře: mezaninový plán - kliknutím zvětšíte obrázek pro větší obrázek

Nahoře: průřez jedna - kliknutím zvětšíte obrázek