Anonim

Dům v Yamasaki od Tato Architects

Místnosti v nejvyšším patře tohoto domu v Japonsku od Tato Architects jsou umístěny uvnitř přístřešků, které sedí na střeše (+ slideshow).

Dům se nachází v rezidenční čtvrti v prefektuře Hyogo a byl navržen pro rodinu se dvěma dětmi. "Obyvatelé požádali, aby, protože oblast má v zimě krátké hodiny slunečního světla, chtěli přinést co nejvíce světla, " řekl architekt Yo Shimada z této architekti Dezeenovi.

Aby toho bylo dosaženo, navrhl architekt dvě přístřešky na střechu jako skleníky s průsvitnými polykarbonátovými stěnami, které propouštěly světlo do studovny a koupelny obsažené uvnitř, jakož i do přízemních prostor pod nimi.

Vrstva průsvitné izolace zabraňuje tomu, aby stěny koupelny byly příliš průhledné. „Není problém, protože nejsou dostatečně jasné, aby vystavili víc než siluety, “ vysvětlil Shimada.

Třetí přístřešek má neprůhledné stěny, které vytvářejí větší soukromí pro ložnici pro hosty.

Žebříky a schodiště propojují horní podlaží s obývacím pokojem a kuchyní ve spodním patře, které je mírně zapuštěno do areálu.

Tím se snižuje výška budovy a také se střešní nádvoří přibližuje k zemi. „Očekávalo se, že celé místo bude možné využít jako zahradu, “ řekl architekt.

V přízemí byly také umístěny dvě ložnice, které byly navrženy s dřevěnými stěnami tak, aby vypadaly jako úložné bedny.

Mezi další nedávné projekty této Architekti patří dům se schody v jeho lightwell a dům, který se skládá z kovové stodoly na vrcholu skleněné krabice.

Podívejte se na všechny naše příběhy o Tato architects nebo si prohlédněte více japonských domů na Dezeenu.

Zde je několik dalších informací od Yo Shimady:

Hledáte stabilní klima v místnosti

Jedná se o dům v severní části prefektury Hyogo pro pár a jejich dvě děti. Staveniště je součástí místa obklopeného horami a po většinu dní je obloha zatažená.

Chtěl jsem vytvořit lehké, stabilní vnitřní klima a přišel s plánem tří přístřešků typu domu uspořádaných na 1, 8 m vysoké šedé základové platformě.

Úroveň prvního patra byla snížena o 760 mm pod zemí, aby se získal pevný suterén, protože místo bylo šikmé před vývojem, a získat stabilnější výkon systému podlahového vytápění typu kondenzace základního tepla využívajícího zemské teplo.

Také se očekávalo, že celé místo by mohlo být použito jako zahrada, protože by se tím střecha přiblížila k zemi.

Místo je na rohu, vstupuje do obytné oblasti a já jsem si myslel, že snížení střechy by ponechalo široký výhled do okolí hor a oblohy a že by to bylo prospěšné pro celou obytnou oblast.

Nadzemní nádvoří

Na základové platformě jsem uspořádal tři - pro koupelnu, pro sunroom a pro pokoj pro hosty.

V přístřešku v koupelně a v přístřešku na slunci je osvětlení a ventilace ve spodním patře. V jistém smyslu tvoří nadzemní nádvoří. Zejména sluneční síla shromažďuje teplo v zimě a v létě vyčerpává teplo vánkem skrz pět oken ovládaných motorem.

Tyto tři přístřešky ve skutečnosti neposkytují prostor pro obvyklé ubytování, ale pokrývají obytnou podlahu na základové desce.

To vedlo k tomu, že se drželi stranou od sousedních očí a udržovali kontakt s očima dětí, které si hrají na zahradě nebo v blízkosti.

V souladu s tím si myslím, že byla realizována citlivá blízkost i vzdálenost od okolí.

Obytná oblast včetně místa byla vyvinuta v posledních letech a je frontou pro pole, která se dále mění na stavbu pozemků. Předpokládalo se, že zbrusu nové komerční domy budou postaveny jeden po druhém.

Když jsem v zemědělské oblasti postavil dům, který vypadal jako rolnický chlév z takového materiálu, jako jsou lidové vlnité panely, očekával jsem, že tento dům bude vázán na budoucí řady takových nových domů a na venkovskou krajinu, která stále existuje.

Za svobodné chování věcí

V domě byly vyžadovány určité objemy krabic, jako jsou úložiště a toaleta, a byly vyrobeny, aby připomínaly krabice pro balení. Studiem metody upevnění zábradlí na střechu bez poškození byly lazury hydroizolační membrány smíchány s balustrádou.

Ke schodišti je připevněno umyvadlo, které slouží také jako zábradlí. Sunroom je skleník sám, kde různé prvky jsou zneužity jako referenční prvky. Konstrukční prvky, jako jsou madla a přední světla, se mísí společně s běžnými věcmi pro duální podávání.

Důvodem pro takové rozpracování je, že jsem chtěl dát vnitřní scenérii svobodu a všechno, co se tam stalo, bylo jako brikoláž. Očekává se, že se budou různé věci, které obyvatelé nosí, chovat volně.

O materiálu

Vlnité polykarbonátové panely se používají pro vnější stěny přístřešku v koupelně a sluneční přístřešek mezi třemi přístřešky, které přijímají sluneční záření. Mezi vlnité panely a strukturu jsou vloženy vrstvy absorbující vlhkost a vodu, které zadržují teplo.

Vnitřní stěny jsou tvořeny tepelně izolační vrstvou z polykarbonátového čirého dutého listu. Strop a stěny koupelny jsou dále vyplněny tepelně izolačním materiálem propouštějícím světlo z reprodukovaných PET lahví.

Aby se druhé patro přiblížilo prvnímu podlaží, kolem otvoru spojujícího obě patra se položí čtvercové trubky o průměru 50 mm. Jsou vloženy podlahovým materiálem a stropním materiálem do tloušťky 80 mm. Toto otevření musí být uzavřeno stínem během extrémně teplých hodin v létě a extrémně chladných nocí v zimě.

Vnější stěny základové plošiny jsou pokryty cementovou deskou vyztuženou vlákny, což ponechává prostor, aby kapky dešťové vody snadno unikly z okrajů a také aby poskytovaly stínování. Část RC je opatřena vnější tepelnou izolací a všude kolem jsou položeny rozbité dlažební kostky pro odvod dešťové vody a tepelnou izolaci.

Název projektu: House in Yamasaki
Umístění místa: Hyogo, Japonsko
Plocha webu: 231, 72 m2
Zastavěná plocha: 93, 68 m2
Celková podlahová plocha: 119, 11 m2
Typ konstrukce: Dřevěný
Program: dům
Projekt: Tato architects
Hlavní designér: Yo Shimada
Designové období: říjen 2010 -Aug. 2011
Doba výstavby: říjen 2011 - únor 2012

Nad: přízemí - kliknutím zvětšíte obrázek pro větší obrázek

Nahoře: první patro - kliknutím zvětšíte obrázek pro větší obrázek

Nahoře: dlouhá sekce - kliknutím zvětšíte obrázek pro větší obrázek